Пералнята не източва водата- Защо ?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Какво да направим, когато пералнята не източва

С течение на времето битовите уреди се амортизират. Това се отнася в пълна степен и за пералните, при които започват да се появяват по-дребни или по-сериозни проблеми. Една от повредите е особено неприятна. Става дума за невъзможността на пералнята да източва вода.

В този случай уреда остава пълен с вода и дрехите ще останат мокри, дори и след края на работния цикъл. Има няколко причини, които способстват за появата на този проблем.

Най-често невъзможността на пералнята да източва вода се дължи на попадането на чужд предмет, който засяда в дренажната помпа(стотинки, фиби за коса, кърпички за обезцветяване и др). Проблемът може да е причинен и от запушен филтър. В този случай трябва да огледате добре вътрешността на пералнята. Проверете филтъра, който е важен в улавянето на замърсители и малки предмети.

Опитайте се да отстраните сами причината за запушване, ако има такова. Нерядко във вътрешността на пералнята попадат и кърпички за цветни дрехи. Тяхното натрупване води до запушване, което от своя страна не позволява на водата да се източи от уреда. Причината за проблема е доста тривиална и може да се дължи на задръстен канал, ако пералнята е свързана към сифон под мивка.

Често срещана причина е прегъването, или запушването на дренажния маркуч. Чрез него се източва водата от пералнята. Блокирана дренажна помпа също е сред основните „виновници“за проблема с изпомпването на вода. С времето малки предмети попадат във вътрешността ѝ. Постепенно дренажната помпа се задръства от заседнали чорапи или монети, които пречат на нормалната ѝ работа.

Сред възможните причини за напълването на пералнята с вода без тя да работи е сочено и неправилното затваряне на електрическия клапан. Вентилът се управлява от съответната програма на уреда, но когато се замърси или амортизира, тогава остава леко отворен. В този случай пералнята се напълва с вода дори и в положение когато уреда НЕ работи . Препоръчваме ви когато ще отстъствате повече от 2 дни да затворите централния водопровод на жилището. 

За да сте сигурни каква е причината, първо проверете избраната програма. При повечето перални има опции, чрез които може да се избере центрофуга или да пуснете само източване.Ако уреда се чува да върти помпа значи проблема е в запушване , ако обаче се чува леко жужене или нетипичен шум в помпата то проблема е в нея(нужна е смяна). При почистване на филтърната кутия ако предмети са блокирали помпата преди това тя няма да работи с същия шум както е била преди дори е възможно да дава отклонения в дебита или дори да несработва при високи градуси на програмата. 

За да проверите състоянието на филтъра или помпата е необходимо да изключите пералнята от захранването, изваждайки щепсела от контакта. Филтърът се намира в долната част на уреда.(в ляво или дясно- понякога има декоративна пластмаса отпред и не се вижда) Може да свалите капачето и да развиете капачката в посока обратно на часовника. Отстранете насъбраните влакна или малки предмети. Почистете го добре и изплакнете вътрешността му.

Помпата на уреда също е сред възможните причини за невъзможността да се източва водата. Отстранете насъбралите се отлагания във вътрешността. Проверете дали работната перка или колело не е блокирано от наличието на малки предмети, като монети, копчета, влакна и др. 

За да сте сигурни в изправността му, завъртете го. Ако се движи свободно, тогава проблемът не е в колелото. Когато сте сигурни, че сте почистили вътрешността на помпата добре, но все още пералнята не източва вода, неизправността на уреда може да се дължи на друг проблем (запушване) а. При този случай трябва да се обърнете към сервиз, който да извърши подмяна и цялостна профилактика на пералнята.

Отстъпки 

Бърза доставка

Връщане на пратка

Гаранция

Опция за Плащания

Shopping Cart