Лед по Хладилника и Фризера – Как да решим ?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Какви са причините за образуване на лед в хладилника

Съвременните хладилници са снабдени с иновативни технологии, които повишават тяхната функционалност. Въпреки това, доста често потребителите се оплакват, че уредите образуват повече лед от необходимото. Неизправността е особено неприятна, защото се отразява върху състоянието на хранителните продукти, съхранявани в хладилника.

Повредата може и да е малка, но трябва да бъдете сигурни в нейния произход. Възможните варианти за неизправността са няколко. Повечето от съвременните хладилници са снабдени с т. нар. No Frost система. Ролята ѝ е да предотврати образуването на кондензат, и да се получи 360 обдухване на продуктите .

Има и хладилници, предлагани без такава система. Често и при тях се наблюдава появата на лед по вътрешните стени. „Виновно“ за подобен проблем може да е недоброто уплътнение на вратата на  уреда, което не позволява вратата да се затваря плътно. Така по-топъл въздух влиза в хладилника, а влагата полепва по вътрешните стени. Тази причина за появата на лед е една от най-безобидните и може да бъде проверена от всеки стопанин. Достатъчно е да прокарате ръка по уплътнението на врата, за да се уверите, че в уреда не влиза въздух.

Сами можете да предотвратите появата на лед във вътрешната част, като почиствате изолиращата гума на няколко месеца. Препоръчително е при подобна профилактика да се използва чиста и мека кърпа, която предварително сте навлажнили. Не трябва да забравяте и други фактори, влияещи върху работата на хладилника. Той трябва да е добре нивелиран, поставен далеч от отоплителни уреди или готварски печки.

Възможна причина за появата на лед може да е и претоварването на вътрешната част. Препоръчва се съхраняваните продукти да не заемат повече от 2/3 от обема на хладилника. Не бива да се пропуска и друга вероятна причина за заледяването вътре в уреда. В хладилниците се използва фреон. Неговата функция е да изстудява, като в същото време поема топлина. Когато се появи теч в тази част на хладилника, където се намира фреонът, охлаждането на уреда не функционира правилно и вътрешните стени се обледеняват.

Повечето потребители не подозират, че една от възможностите за подобен проблем е и запушеният дренажен отвор. Той се намира във вътрешността, близо до задната стена под чекмеджетата . Този проблем не е сериозен и сами можете да се справите с неговото разрешаване. Дренажът е малък, като постепенно се запушва от попаднали в него мръсотии и храна.

Задръстеният отвор води до заледяване на вътрешната част на хладилника. Почистването му е лесно и не изисква специални технически познания. При някои съвременни модели хладилници дренажната дупка е снабдена със специална пинсета. Но, ако запушването е по-сериозно, вземете дълга (Миша опашка или нещо с тези размери и го вкарайте в отвора)

Доста по-сериозно изпитание представлява повредата на No Frost системата. Неизправността на уреда може да се дължи и на амортизирани таймер , сензор или неизправен вентилатор на No Frost . Те също са част от системата No Frost. В случай, че вашият хладилник е снабден с подобна функция, по-удачният вариант е да потърсите услугите на доказан сервиз за битова техника. Само професионален ремонт на No Frost системата, както и извършването на пълна профилактика на уреда, могат да гарантират безпроблемната му работа в бъдеще.

След отстраняване на подобен проблем е хубаво да размразите целия хладилник с фризерната част за 24 ч и след това да го почистите и пуснете да работи отново. Охлаждането ще се появи след минимум 2,3 часа работа от стартирането

Отстъпки 

Бърза доставка

Връщане на пратка

Гаранция

Опция за Плащания

Shopping Cart