Пералнята тресе – Възможни причини

Facebook
Twitter
LinkedIn

Кои са причините пералнята да издава силен шум и да се тресе

Пералните машини са неотменима част от нашия бит. За мнозинството от съвременните хора подобен уред не е лукс, а по-скоро необходимост. Ето защо, трябва да извършваме редовна профилактика на пералнята, за да си спестим немалка сума пари и главоболия, когато възникне проблем с нейната работа. 

Много добре знаем, че тези машини вибрират по време на работен цикъл. В повечето случаи това е в реда на нещата. Но, ако центрофугата започне да издава по-силен звук, това определено е повод за притеснение. Има няколко причини за шумната работа на пералнята.

Най-приемливата от тях за всяка домакиня е неправилният монтаж или поставяне на уреда. В случай, че пералнята не се намира на достатъчно равна повърхност, възниква и неприятната вибрация. Другите възможности обаче налагат ремонт от специализиран сервиз.

Една от най-безобидните причини за вибрация е неправилно разпределение на прането в нея. Запушването на филтъра изважда машината от равновесие при пране. Този проблем има своето лесно и бързо решение. Достатъчно е само да внимавате или да се ориентирате какво е пуснато като пране.

Най-често срещаната причина за прекомерната вибрация от машината при пране е амортизацията на пружините или амортисьорите. Те поемат натоварването по време на работните цикли на пералнята. Пружините и амортисьорите са особено чувствителни части на машината, като с течение на времето започват да се износват. 

Ролята им е особено важна едно от тях да не е изправно уреда ще работи на други децибили. Това са основините елементи осигуряващи устойчивостта на пералнята по време на работа.

Впрочем амортисьорите обират вибрацията, която се получава при висока скорост на работния цикъл. Тяхното износване води до провисване на барабана при натоварено положение, а оттам се стига и до силен шум при пране. Добре е да знаете, че повечето специалисти препоръчват смяна на амортисьорите,ако дори има и малко отклонение. Ремонтът по смянава на амортисьорите е лесен и може почти всеки с домашни технически познания да ги подмени. Нужни са клещи 1бр, отвертка и малко сръчност. Грес е препоръчителна за монтажа за да може да монтирате щифтовете обратно с лекота.

Друга възможна причина за по-шумната работа на пералнята и прекомерната вибрация е неизправност на лагерите. Тези части на машината са сравнително устойчиви, като могат да издържат в повечето случаи над 10 години. Но износените лагери започват да шумят постепенно.Причината за износването на лагерите е една и тя се крие в СЕМЕРИНГА НА УРЕДА – СЕМЕРИНГА Е УПЛКЪТНИТЕЛ КОЙТО ПРЕДПАЗВА ЛАГЕРА ОТ НАМОКРЯНЕ И КОГАТО ТОЙ СЕ ИЗНОСИ ПРОПУСКА ВОДА В ЛАГЕРИТЕ. Митовете от едно време ,че лагерите трябва да са хубави е МИТ. Истината е ,че при смяна на лагери трябва да използвате оригинален семеринг а не аналогов поради причините ,че оригиналния е с размер 59,5 десети – то при аналоговия размера е 59 мм , липсващите мм в аналоговия семеринг се отразяват след време защото той започва да се свива и не може да предпази лагерите от намокряне. След пропуска към лагерите  се измива греста от тях и те започват да шумят.

Първият сигнал за тяхната амортизация е румолене , което може да се чуе по време на центрофуга . При съмнение за подобен проблем можете сами да проверите дали уредът е за ремонт. Когато завъртите барабана и го разклатите, ако той е нестабилен и се чуе чукане, тогава се обърнете към професионален техник. Подмяната на лагерите става неизбежна, ако използвате по-дълго време вашата пералня. 

Други често срещани причини за появата на силни вибрации от машината е счупена кръстачка на барабан.Кръстачката на барабана е позиционирана вътре в самия барабан там тя се счупва по време на работа и уреда започва да бие. Кръстачката не се води колелото което задвижва барабана (което се вижда при махане на задния капак) . Кръстачката трябва да раглобите барана за да я видите. 

Последното и най малко нещо от което може да претриса и да се чува шум от пералнята е разхлабени противотежести тип (бетонни блокове) те са позиционирани като махнете горния капак 1 бр и челно отпред под врата там е другия (най често този предния се разхлабва и от там започва да се чува силен шум ) , след затягане шума изчезва.

Отстъпки 

Бърза доставка

Връщане на пратка

Гаранция

Опция за Плащания

Shopping Cart