Пералнята не завършва програмата – Възможни причини

Facebook
Twitter
LinkedIn

Защо пералнята не превключва напред програмите

Проблемите с пералнята са сред най-неприятните за всяка домакиня. Този вид уреди имат важно значение за съвременния дом, като повреда в тях може да наруши нормалния ритъм на ежедневието. Повечето от проблемите с пералнята налагат намесата на оторизиран техник.

Една от често срещаните повреди е свързана с невъзможността на уреда да превключва напред работните програми. Няколко причини се сочат за появата на подобен проблем.

На първо място е амортизация на нагревателя(Износване на четките на двигателя). Той играе ключова роля в правилното функциониране на уреда и в работните му цикли. От изправността на нагревателния елемент  зависи дали водата ще достигне нужната температура или дрехите ще излязат изпрани. 

Това е един от проблемите, който често се среща при пералните. Когато има проблем с нагряването, машината завършва цикъла, но дрехите излизат неизпрани-има случай когато когато пералнята не завършва програмата – Indesit, Ariston , Whirlpool и някой Bosch перални. Причината може да е доста тривиална. Това дан се дължи на маркуча за мръсна вода, който е поставен по-ниско тоест няма 60 см височина както е по предписание от производителя.  В този случай уредът започва да се самоизточва. Едновременно с това машината се пълни постоянно, като не може да достигне впоследствие исканата температура и не може да превключи напред програмата.

Повечето уреди имат дисплеи, показващи кодове на грешка. Има и перални, които нямат подобна опция, но са снабдени с диоди, които започват да мигат по определен начин. За да сте сигурни какъв е проблемът, трябва да запомните кода на грешката или да снимате с телефона си колко пъти се появяват светлинните сигнали на панела за управление и в каква комбинация мигат.

Вероятна причина за невъзможността да се превключат програмите на пералнята е повреда в дренажната помпа. Тя може да е монтирана неправилно, или да се е появил проблем в нейната работа. Дренажната помпа е важен елемент в системата на всяка пералня. Нейната работа е свързана с изпомпване на мръсната вода от уреда. А както стана ясно, при неправилен монтаж на маркуча, машината няма да вижда водата през ниворегулатора  и ще започне да отхвърля подаваната към нея вода към канализацията. Затова е хубаво да има маркуча за мръсна вода чупка нагоре.

В случаите, когато прането остава студено и след края на работния цикъл, причината се крие в повреда в термичния сензор. Неговата амортизация или смяна на съпротивление води до невъзможност да се подаде сигнал към контролния модул. Така уредът спира да функционира правилно при етапа на пране на дрехите.

При този проблем се появява код за грешка на дисплея на пералнята, а след това машината преустановява работата си. Това води до невъзможност да се превключват програмите. Подобен проблем се решава само от намесата на квалифициран специалист.

Вероятна причина за невъзможност на пералнята да превключва програми е дефект на контролния модул. Всъщност той е може би най-важният, но и най-сложен елемент на уреда. С негова помощ се сменят програмите и се задават командите за работа на пералнята. По-новите модели машини са снабдени с дисплей, на който се изписва съответният код на грешката. Така може да разберете каква е повредата в уреда.

Имайте предвид, че контролният модул е изключително сложен за диагностика. Промяна в неговата работа или евентуална поправка могат да бъдат извършени само от професионалист. 

Отстъпки 

Бърза доставка

Връщане на пратка

Гаранция

Опция за Плащания

Shopping Cart