Фурна и Котлони на газ не работят – Възможни причинители

Facebook
Twitter
LinkedIn

Проблеми с газовите печки за готвене

Голяма част от потребителите предпочитат да използват газови уреди, най-вече заради тяхното удобството и икономията на средства за работа.. Неслучайно на Запад печките, захранвани със синьо гориво, с годините са изместили тези, които работят на ток.

Доста често, обаче, при газовите уреди се появяват проблеми. Някои от тях не са толкова сериозни, но други налагат намесата на професионалист. За родните потребители най-често срещан е проблемът с невъзможността да се запали газовата печка.

В повечето случаи причината е в дюзите. Когато купувате газова печка е необходимо да проверите дали работи на газ. Впрочем уредът може да е изправен, но проблемът да е в дюзите. Възможно е те да са предназначени за друг вид синьо гориво. В България си набавяме газ за домакинските уреди от газстанции. В Европа плътността на синьото гориво е друга. В допълнение към това, жилищните имоти и големите обществени сгради на Запад са газифицирани.

Нерядко се случва при готвене с подобни печки, съдовете да се оцветят в черно. В този случай, проблемът също е в дюзите. За да разберете дали газовата печка функционира добре, погледнете пламъка. Ако той синее, тогава подаваната газ е качествена.

При условие, че няма налягане в синьото гориво, проверете вентила на бутилката. Правилният му монтаж е гаранция за доброто функциониране на печката. Поставянето му трябва да се извърши от специалист. Освен това професионалистите препоръчват монтажът да бъде направен от вентил  регулатор без кранче защото тези в кранчето натискат повече иглата на бутилката за газ и тя вдига налягането в системата на фурната или плота. По този начин се пукат тръбите и уреда не функционира.

Важно условие за добрата и безопасна работа на печката е изборът на регулатор за газта. За да не се стига до повишаване на налягането на синьото гориво, както и до неприятно пропукване на тръбите, вентилът трябва да е специално предназначен за вашия уред.

Основна причина за неправилната работа на газовата печка е в запалителя(запалката). С течение на времето той се амортизира и се стига до подмяна. За да сте сигурни в точната повреда, обърнете се към специализиран сервиз. Ако запалителят дава контакт, но уредът така и не се запалва, тогава клапанът може да е за смяна.

Сред безобидните причини за недобра работа на газовата печка е замърсяване на някои от дюзите, не наличие на газ, металния отвод на котлона трябва да се поставен точно отгоре над запалката, сгънат маркуч за гориво. Трябва да проверите състоянието на горелката на лампата. В случай, че е замърсена, може да я почистите и да се опитате отново да запалите уреда. Освен това горелката трябва да е регулирана правилно и да проверите за разхлабване на връзките. 

Друга възможност е амортизация на термодвойката. Това е малко устройство, което се намира до лампата. Важно е да се знае, че новата термодвойка трябва да бъде предназначена именно за вашата газова печка.

Някои от най-често споменаваните проблеми с газовите фурни са: недостатъчно или непълно загряване, излъчване на миризма от уреда, поява на звуци и др. Обърнете се към професионален техник, ако е възникнала неизправност с печката. Редовната профилактика на газовия уред ще ви спести немалко ядове и пари, като същевременно ще съдейства и за безопасната му работа.

Отстъпки 

Бърза доставка

Връщане на пратка

Гаранция

Опция за Плащания

Shopping Cart