Грешка F13 ARISTON – Indesit Решение на проблема

Facebook
Twitter
LinkedIn

Части за Електроуреди

Какво означава грешка F13 при перални Ariston и Indesit

С времето пералните със сушилня Ariston и Indesit дават грешка F13, която показва проблем в работата им. Причините за повредата могат да бъдат няколко. Основният проблем може да е дефектен температурен датчик НА СУШИЛНЯТА,  Неговата функция е да отчита стойностите на горещия въздух, който циркулира в сушилнята.
Температурният датчик се намира в горната част на машината във куплунга на сушилнята. За да му се направи диагностика трябва да се демонтира капакът, който се държи от два винта. Датчикът се намира отдясно като махнете горния капак на уреда неговите стойности трябва да са 20 килоома . Намира се до нагревателния елемент. За да се направи проверка за неговото състояние е необходимо да го премерите. Трябва да се измери ел. съпротивлението при стайна температура. Ако има проблем с показанията му, тогава е необходима неговата подмяна.
Ето и основните причини за появата на грешка F13 при перални със сушилня Ariston и Indesit:

Повреден Вентилатор който обдухва нагревателя 

Дефектен температурен сензор

Проблем със софтуера

Скъсан кабел или отворена верига – Повредена букса. Кабелите често се късат горе около сушилнята от вибрациите и компютъра не вижда сензора.

.
Друга причина за появата на грешка F13 при перални със сушилни Ariston и Indesit може да е повреда (бъг) в софтуера. В този случай се прави рестарт на електронната система на уреда. Първо трябва да изключите пералнята от тока. След 10-ина минути може да включите отново машината. При евентуална нова поява на грешка F13 се обадете на професионален сервиз.
Сред възможните причини за появата на този код е и отворена ел. верига( скъсан кабел). Или други влияещи върху работата на температурния регулатор на сушилнята. Има вариант и за разместване на някои елементи като букси от ел. веригата на пералнята, а това води и до появата на грешката.
Повреда в Мотор вентилатора елемент също води до визуализиране на кода F13 върху дисплея на пералнята. Трябва да се провери неговото съпротивление на двата изхода. Имайте предвид, че при пералните със сушилна Ariston и Indesit има два нагревателя – един за пералнята и един за сушилнята. Освен това при профилактика обърнете внимание и на целостта на нагревателя. Ако той е счупен, това води до появата на грешка F15
Немаловажна причина за недобрата работа на пералните със сушилня Ariston и Indesit е дефект във вентилатора. Стига се до твърде висока температура в барабана на машината, а това се дължи на недостатъчен въздушен поток. Може да се провери за подобен проблем и чрез стартиране на програма за пране и сушене. В случай, че се установи проблем с неговата работа, е желателно да се замени.
pastedGraphic.png
Ролята на вентилатора е да раздвижва въздуха, който влиза в барабана през специален канал. За да сте сигурни откъде идва проблемът с появата на грешка F13, проверете и алуминиевата тръба, през която минава въздушният поток. Появата на кода може да се дължи и на запушване на машината с мъх или малки предмети.
Качествената работа на пералнята може да бъде гарантирана само със замяната на трите основни части на машината – вентилатор, сензор и нагревател. Ако решите да смените единствено последните две от тях с нови няма да отстраните възникналия проблем, защото има голяма вероятност да се развалят отново при първото сушене. Повредата във вентилатора води до прегряване на сензора за въздух в сушилнята. Именно дефект в неговата работа става причина и за появата на грешка F13.
При подобен проблем вентилаторът няма да може правилно да раздвижва въздуха в сушилнята заради дефектните намотки. Не забравяйте, че отстраняването на повредените части от сушилнята, които са причина за появата на грешка F13, може и сами да отстраните само да знаете какво търсите. 

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=T3y8KMCP5Ow

Отстъпки 

Бърза доставка

Връщане на пратка

Гаранция

Опция за Плащания

Shopping Cart