Грешка F15 Ariston – Indesit Решение на проблема

Facebook
Twitter
LinkedIn

 

Защо се появява код за грешка F15 при перални със сушилня Ariston и Indesit 

Появата на сериозна повреда в пералнята може да причини голямо неудобство, особено ако до определен момент не сте забелязвали признаци за дефект. Това се отнася и за уредите с марка Ariston и Indesit, които с времето започват да дават грешка F15.
Трябва да се има предвид, че този код се появява само при машини, които са оборудвани със сушилня. При обикновените перални Ariston и Indesit такъв вид грешка F15 не се появява. Ето и основните причини за повреда, които водят до визуализирането на този код:

Повреда в нагревателния елемент на сушилнята

Прекъсната ел. Верига скъсан кабел или проблемна неконтактуваща букса

Срив в софтуера бъг 

За да сте сигурни какъв е проблемът трябва да направите качествена профилактика на вашата машина. Има няколко сериозни причини, които водят до появата на грешка F15. Най-често срещата сред тях е развален нагревателен елемент. Впрочем при пералните със сушилня Ariston и Indesit имат 2 отделни части, служещи за поддържане на температурата. Единият от тях отговаря за затопляне на водата, а другият – за изсушаването на дрехи.

Появата на грешка F15 показва повреда във втория. Причините за дефекта могат да бъдат две. От една страна има вероятност за повреда в самия нагревател. В същото време може да е скъсан проводник в сушилнята.
Дори и да не сте техник, вие също имате възможност да проверите изрядността на ел. веригата, отговорна за появата на грешката. В горната част на пералнята се намира нагревателната кутия. За да стигнете до нея е необходимо да свалите капака на машината, като преди това я изключите от захранването.
В задната част на нагревателя има два кабела – син и кафяв. Проверете дали са свързани правилно и не са прекъснати. При условие, че тяхната цялост е нарушена или са откачени от веригата, това става причина и за появата на грешка F15. Но ако те са свързани правилно, тогава дефектен е нагревателният елемент.
Когато потърсите услугите на професионален техник, той ще измери съпротивлението в двата края на ел. веригата. Ако се установи разминаване в показанията е необходимо нагревателният елемент да бъда заменен.
Той може да изгори и когато няма обдухване при сушенето на дрехи тоест когато мотор вентилатора е дефектен. А повредата в елемента се установява и с просто око. Ако целостта му е нарушена, тогава със сигурност нагревателят е за смяна. Междувременно повечето специалисти съветват да се сменят трите основни части на сушилнята.- Вентилатор за обдухване, Нагревателен елемент и сензон за температура. NTC.
Ако сте решили да спестите пари и да подмените само един от детайлите, при евентуално ново включване на машината може да изгорят другите два важни детайла – датчикът за температурата и нагревателят. Има голяма опасност последните две части отново да се повредят при първото сушене, тъй като вентилаторът няма да ги обдухва правилно. Причината се крие в дефектните намотки. Поради тази причина моторчето на  сушилнята не може да развие нужните обороти и не си върши качествено работата.
Един от проблемите, водещи до появата на код F15, е грешка в софтуера на пералнята. Ако това се случва за първи път е необходимо да спрете и рестартирате машината. Изключете пералнята от захранването за десетина минути, след това я включете отново. При условие, че този проблем продължава да се появява, тогава трябва да потърсите причината за него другаде.
Сред поводите за грешка F15 е прекъсване на ел. веригата на машината. Прекъснатата ел. верига се дължи на вибрации в машината или излязъл проводник от снопа и се е протъркал някъде.Повод за появата на грешка F15 може да бъде и липсата на връзка между нагревателния елемент и контролния модул на машината.
Винаги се доверявайте на професионален техник, ако пералнята ви започва да дава признаци на повреда, като грешка F15 например. Качествената профилактика и ремонт са задължителни условия за безпроблемната работа на машината в бъдеще.

 

Отстъпки 

Бърза доставка

Връщане на пратка

Гаранция

Опция за Плащания

Shopping Cart