Смяна на четки на Пералня – Как да направим сами

Facebook
Twitter
LinkedIn

Части за Перални машини

Кога и как да сменим четките на пералнята

Пералнята е един от най-важните домакински уреди. Съвременните машини ви спестяват време и нерви, като са снабдени с иновативни технологии. Модерните перални са комбинирани и със сушилни, които могат да изсушат дрехите, без значение от това дали сте вкъщи или не.
Истина е, че много от нас не сменят машините си твърде често. Пералните могат да работят дълго време, но изискват периодична поддръжка. Ако сте използвали машината си повече от 5 години, сега може да е подходящият момент да купите нова, която е снабдена с модерни функции.
Такива са инверторната и неинверторната технология. Може би сте чували за климатици и хладилници, които са снабдени с подобен двигател. А какво представлява пералня с четков мотор и какви са предимствата? Инверторните машини се управляват от специална платка, която е инверторна. Тя работи с високо напрежение и така задвижва двигателя. При пералните с четки моторът е колекторен.
По принцип широко разпространени са два вида машини. Едните са инверторни, а другите с четков двигател. Има и трети вид уреди, при които има кондензатор, като тези машини са от 1-о поколение. Пералните с четков двигател са от 2-о. А 3-ото поколение са инверторните машини.
Някои от техниците обичат да казват: „Няма четки, няма проблеми.“ Но когато електрониката на инверторните перални даде дефект, тогава ремонтът може да се окаже непосилен за потребителите. В същото време четковият мотор е по-шумен, ала за сметка на това е доста по-надежден. Добрата новина е, че поправката му е значително по-рентабилна в сравнение с инверторния двигател.
Четките за мотора се предлагат в два размера – 13.5 мм. и 12.5 мм. Само на пералните Миеле са различна дължина и ширина. При смяна на четките трябва да се внимава особено много да не се обърне посоката им, защото ще се появят искри при работа . Това в крайна сметка ще развали колектора, а оттам и ще трябва да правите ремонт на мотора.
Преди да свършат четките се чува нетипичен шум от пералнята, който може да бъде оприличен на стържене. Освен това ще се появи искрене по време на центрофугата. Подобни проблеми с пералнята могат да объркат потребителя. Само техник би установил истинската причина за дефекта в машината.
След подмяната на старите четки е желателно да се пусне пералнята на празна програма, чиито обороти достигат най-много до 400. Постепенно може да се увеличи скоростта при следващите пранета. За втория пуск на пералнята напълнете барабана до половината, като отново изберете програми с ниски обороти.
След 2-3 пранета може да се върнете към обичайната експлоатация на машината, както преди смяната на четките. Те издържат около 6-7 години при по-голямо натоварване на пералнята. А ако използвате машината не толкова често, четките могат да изкарат и до 10 години. Тяхната отличителна черта е якостта. Но се препоръчва, ако ги подменяте, новите да бъдат от сравнително по-мек материал. Те ще се износят за по-кратък период от време, отколкото по-твърдите четки. Новите обаче, няма да повредят колектора.  
В доста от магазините се продават четки, направени от здрав графит. Материалът е устойчив на триене, ала има пагубно въздействие върху колектора. Постепенно той дава дефект и се стига до повреда на мотора, който след това трябва премине основен ремонт. Това е красноречив пример за ситуация, при която четките остават здрави, но моторът на пералнята се разваля.
Впрочем ремонтът на машината изисква да се подменят и двата лагера, за да не шумят. Имайте предвид, че при смяна на четките Не трябва да се използва шкурка за напасване на графита. Така се променя тяхната позиция, а това води и до появата на искри. Отново потърпевш ще се окаже колекторът, който започва да прегрява. И при тази ситуация ще се наложи ремонт на двигателя, макар и четките да са нови.
. 

Въглеродните четки са малки елементи, но от изключително важно значение за функционирането на машината. През тях се подава електрически ток между неподвижните и въртящите се проводници вътре в двигателя.
Четките са сред най-експлоатираните елементи в машините и се износват с течение на времето. След като се стигне до подобен дефект, може да забележите проблеми в работата на пералнята. Ранното идентифициране на проблема може да ви помогне да ги смените бързо, като същевременно предотвратите по-нататъшни повреди на двигателя на машината. Как да разберете дали вашите четки са за смяна? Следните признаци ще ви дадат по-добра представа за появата на евентуален дефект:

  • Намалена производителност на пералнята: Машината може да спре да работи или не стига до високи обороти, както преди.
  • Липса на захранване/Непостоянно напрежение: Ако четките са износени, пералнята започва да работи неравномерно.
    При повечето модели тези части са разположени близо до корпуса на двигателя. Трябва само да свалите капака, който се държи от винтове. Огледайте добре четките и в случай, че забележите липсата или съвсем малко количество въглерод, тогава трябва да ги замените.
  • Поява на искри: Въпреки че минималното искрене е често срещано при някои битови уреди, честата поява на искри не са. Това може да се дължи на лоша контактна повърхност на четката с колектора. Впрочем те трябва да съответстват на дъгата на комутатора. Така се осигурява правилен контакт на повърхността. Причината за появата на искрене се крие в прекомерното износване на четките, повреда или замърсяване на комутатора, както и неправилно монтирана четка. 
  • Миризма на изгоряло: Ако се появи подобен проблем, трябва незабавно да спрете да използвате пералнята и да потърсите решение
  • Може ли да се поправят четки? Отговорът е: не. Това, което трябва да направите, е да ги замените с нови. Подмяната им е доста по-бърза и удобна, ако се обадите на техник.
    Какво е необходимо за смяната на четките:
    Гаечен ключ
    Отвертка

Изключване на пералнята

Демонтиране на задния панел или капак. Демонтаж на мотора

Подмяна на четките

Това са и отделните етапи на подмяната им:
Стъпка 1 – Изключете пералнята от контакта.
Стъпка 2- Свалете капака, за да стигнете до двигателя.
Моторът се намира в задната част на машината. Откачете всички маркучи и свалете задния панел от пералнята. Двигателят е разположен под барабана. При някои модели може да не е необходимо да изваждате мотора, за да свалите въглеродните четки.
Стъпка 3 – Демонтиране на двигателя
Първо, трябва да отстраните задвижващия ремък от барабанната шайба. След това демонтирайте кабелния блок и заземителния щепсел, свързан към двигателя. С помощта на гаечен ключ трябва да свалите монтажните болтове, държащи мотора. Това ще ви позволи да издърпате двигателя, но имайте предвид, че може да се наложи да приложите малко повече сила.
Стъпка 4- Смяна на старите четки
Те се държат от винтове и влизат в комутатора под ъгъл. За да се уверите, че ги поставяте по правилния начин, е необходимо да запомните по какъв начин са разположени старите.
Стъпка 5 – Монтиране на нови четки
Въглеродът на новите четки трябва да се покаже, преди да ги свържете към двигателя. Когато извършвате подмяната е необходимо да ги сложите под ъгъл. За ваше улеснение, четките се предлагат със специални щифтчета, което позволява правилното им свързване към двигателя.
Правилната поддръжка на пералнята гарантира безпроблемната и безотказна работа на машината за дълги години напред. За целта винаги използвайте услугите на оторизиран сервиз за битови уреди.

Отстъпки 

Бърза доставка

Връщане на пратка

Гаранция

Опция за Плащания

Shopping Cart