Смяна на нагревател на фурна – Готварска печка

Facebook
Twitter
LinkedIn

Части за готварски печки

Смяна на нагревател на фурна

Нагревателният елемент на фурната е основна част, която лесно се подменя в повечето електрически фурни и печки. Той е отговорен за излъчваната топлина, необходима за печене на ястията. През нагревателния елемент преминава електрически ток, който го нагрява. С времето обаче тази част дава дефект и трябва да я замените.
В повечето фурни има два реда нагреватели – отгоре и отдолу. Те имат метални „крака“, като елементите са монтирани на тавана или пода на печката. Нагревателят се свързва към задната стена на фурната , държана от няколко винта. Основата на топлинния елемент е захваната с два метални зъба. Те са свързани с два проводника в печката.
Проводниците обикновено имат женски конектори, разположени върху зъбците на нагревателя. Свързването и разположението на топлинните елементи е изключително удобно, което ги прави лесни за подмяна и от самите потребители.
Как се сменя реотан на фурна:

Изключете уреда

Демонтирайте задния капак

Свалете нагревателя

Монтирайте новата част

Можете да закупите резервен елемент на печката в онлайн магазини  elektri4ko.com Всичко, от което се нуждаете, е номерът на модела фурна, който може да вземете от металната табелка, намираща се на гърба или около вратичката на уреда.
Смяната на нагревателя е бърза и лесна, дори и фурната да е вградена. Уверете се, кой точно елемент е за подмяна. Трябва да се измери и съпротивлението, като желаните стойности са в порядъка между 25 и 40 ома. Необходимо е това да се извърши при спряно ел. захранване.
Изключете уреда от контакта. Трябва да тествате ел. кабелите, за да се уверите, че захранването е изключено, преди да проверите нагревателя. Отстранете задния капак на фурната , ако е за вграждане преди това я издърпайте обикновено има винтове от двете челни страни с които е завита за кухнята.Нужна ви е кръстата отвертка или торкс 20’. Първата стъпка е да намерите нагревателя и скобата, която го държи във фурната. Отстранете винтовете, закрепващи нагревателя към стената на фурната, като използвате отвертка или гайковерт.
Някои нагреватели са свързани към печката на две места. Внимателно издърпайте нагревателя от задната стена на печката, така че да можете да видите кабелите, закачени към реотана. Откачете проводниците от реотана за да може да издършате свободно. Още веднъж проверете дали захранването на веригата е изключено, като тествате напрежението във всеки край на проводника. След това изключете нагревателния елемент. Издърпайте само металния конектор, но не и самия проводник, защото рискувате да го повредите или да го отделите от кабелната обувка. Ако е необходимо, временно залепете жиците към стената на фурната с тиксо. По този начин може да продължите работата си, без да изтървете проводниците във вътрешността на фурната.
Монтирайте новия нагревател, като плъзнете всеки конектор на проводника върху един от краищата на елемента. Използвайте клещи, ако е необходимо, за да притиснете кабелните връзки и се уверете, че са правилно поставени. (НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КОИ ПРОВОДНИК ОТ КОЯ СТРАНА Е СВЪРЗАН- МОЖЕ ДА МУ СМЕНИТЕ МЯСТОТО НЯМА ДА ИМА ПРОБЛЕМ.)
Плъзнете реотана в определеното място, така че монтажната планка да е срещу стената на фурната и отворите за винтове да съвпадат. Поставете отново плочата и тествайте уреда. Закрепете я към задната стена на фурната с монтажните винтове. Включете фурната на режим „Печене“, за да проверите дали новият реотан работи правилно. Трябва да свети с постоянен ярко оранжев цвят, докато се нагрява.

Отстъпки 

Бърза доставка

Връщане на пратка

Гаранция

Опция за Плащания

Shopping Cart