Плот за вграждане индукция или лъчист, какво да си купим

Facebook
Twitter
LinkedIn

Каква е разликата между индукционен и керамичен плот

Изборът на подходящ ел. плот ще осигури повече комфорт и удобство във вашата кухня. От огромно значение е какъв вид ще предпочетете. Може да се каже, че изборът между индукционен плот или керамичен е предрешен. Въпреки това всеки от нас си има своите предпочитания, особено когато става дума за купуване на качествени кухненски уреди.
Имайте предвид, че на пазара се предлагат и ел. плотове, които са с вграден вентилатор, разположен на аспиратора. Ключово значение при избора на подходящ уред има и размерът. Освен това важен фактор е и удобството на контролния панел. Все повече потребители се интересуват и от екологичността на избраните уреди. Немалко хора са склонни да купят и плотове, снабдени с най-новите технологии и функции.
Все пак кой уред е най-подходящ за вашата кухня – керамичният или индукционният? Може би знаете, че и двата вида визуално доста си приличат. Керамичните и индукционни плотове са с плоска тъмна повърхност, на която се готви храната. Голямата разлика между тях е във устройството на работа (различна технология).
Индукционните плотове загряват доста по-бързо, по-ефективни са, а в същото време и по-лесно се почистват. Повърхността на индукционните уреди не се нагорещява а предава индукция по самия съд и съда в който готвите се оказва реотана в случая. Това ви избавя от задължението да почиствате всеки път изгорели остатъци от храна, които при други уреди трябва да изстържете.
Плотовете, работещи тип стъклокерамика с плоча , генерират топлинна енергия тоест плоча се зачервява и вие усещате топлина докъто при индукцията това липсва . А това е и другата основна разлика между този вид уреди и керамичните. При индукционните плотове магнитите се задействат тогава, когато върху тях е поставен съд за готвене тоест ако няма съд който го лови магнит отгоре индукцията не сработва.Също плюс при индукцията е че няма опасност от пожар. Уредите загряват бързо и са доста по-ефективни.
Това са и основните разлики между двата вида плотове:

Индукция

Керамични плотове

По-ефективни

Побират всички готварски съдове

Пестят енергия

Бързо се нагорещяват

Не нагряват

Не са толкова дълготрайни

Техните отоплителни зони могат да се комбинират. Така се постига по-ефикасно използване на различни по размер готварски съдове, които се нагряват върху плота. Ако искате да сте сигурни дали плотът е с индукция, погледнете дали има магнит на дъното му.
Що се отнася до керамичните уреди, те са популярни и с наименованието си „лъчисти“. Плотовете от този вид имат гладка стъклена повърхност. Тя е с множество зони, на които може да се готви. Както вече се спомена, основната разлика между индукцията и керамичните уреди е в нагряването и принципа на работа.
При втория вид повърхността на плота става гореща на допир, почти веднага след неговото включване. Добрата новина е, че уредите с керамична повърхност побират почти всички готварски съдове, което е носи голямо удобство за повечето домакини. Както вече се спомена, този вид плотове се наричат лъчисти, а самото им покритие е керамично.
И все пак кой от двата вида има по-висока енергийна ефективност? Това без съмнение са индукционните плотове. Най-общо казано, този вид издържа доста по-дълго време и пести повече енергия. Разходът на уред, работещ с индукция, варира в зависимост от модела. Когато избирате ел. плот, най-добре е да погледнете характеристиките му.
Въпреки че индукционните уреди са по-надеждни и дълготрайни, не забравяйте да ги поддържате в оптимално състояние.

Като заключение относно финанси по евентуални бъдещи ремонти може да се каже ,че при индукцията ремонтите са брутални защото са така конструирани , магнита е запоен за голяма контролна платка която е тип чипове които са проичведени само за съотвения модел. Дори и да искате да намерите заместител ще ви бъде трудно или няма да работи дълго време и отново ще дефектира. Общо взето ако имате свободни финанси и сте решили да си купите нещо добро е индукцията, ако мислите дългосрочно и с перспектива е по добрия вариант обикновения стъклокерамичен плот , който няма да има проблеми с него , дори и да се прецака се рециклира успешно контролния модул й дори с плочите на плота  да има проблем , те са на приемлива цена , което прави плота напълно поправим след вентуална повреда. И общото на двата вида плотове като разход е ако счупите стъклото това е вероятно като стойност 60% от стойността на уреда. Без значение марка модел и т.н

Отстъпки 

Бърза доставка

Връщане на пратка

Гаранция

Опция за Плащания

Shopping Cart