Пералнята свети но нестартира > Не пере >Причини

Facebook
Twitter
LinkedIn

Защо пералнята свети, но не тръгва

Резервни части за перални

Биметални ключалки за перални

 

Ако пералнята не се включва или не започва работен цикъл, много хора са склонни да си мислят, че проблемът е сериозен и е време да се купи нова. Възможно е обаче да има няколко причини, поради които вашата машина не стартира. И за това си има решение, като ремонтът няма да е толкова сложен или прекалено скъп.
Една от възможните причини за появата на подобен проблем е в заключването на уреда. Проверете дали вратата на пералнята е добре затворена. Но ако установите, че люкът на машината е заключен, тогава трябва да обърнете внимание на клапана за чистата вода. Той е разположен в задната част на машината. Възможно е клапанът да се е запушил.
От съображения за безопасност съвременните перални са програмирани да преустановят работен цикъл в самото му начало, ако вратата не е затворена правилно. Ако има проблем с блокировката, тогава люкът не може да се заключи добре.
Ако чуете изщракване при затварянето на вратата, тогава проблемът с пералнята може да е в окабеляването или сензора. Те подават сигнал на контролния панел, че люкът е заключен, което води до спиране на работната програма. Подобен проблем изисква намесата на професионалист.
За пералните с четков мотор проблем невъзможността да стартира работен цикъл се корени в износените четки. Трябва да се проверите и ниворегулаторът, особено на перални от марките Ariston и Indesit. Може да е възникнал проблем с него, като уредът се заключва и сигнализира, че функционира, но така и не стартира програма. Когато пералнята не тръгва, а свети лампичката за работен цикъл, след време на дисплея ще се появи съответен код за грешка.  
В случай, че уредът не е от най-новите модели, тогава на контролния панел ще започнат да мигат диодите по определен начин. Много важно е да видите кои точно ламчпички светят, за да се определи видът на грешката. Това се отнася за перални, при които няма дисплей. Причина за невъзможността на уреда да стартира работен цикъл е и повреда в температурния сензор. Дефект в неговото функциониране е често срещано при перални от марките Whirlpool и Ariston Aquatis.
Не трябва да се забравя и за евентуален проблем с нагревателя. Може да се е появила утечка, което пречи на пералнята да стартира работен цикъл, а в същото време лампичката за започване на програмата свети. Водата не се изпомпва докрай, като това не позволява да се нулира ниворегулаторът.
Друга възможна причина е проблем с контролната платка. В нея са включени всички кабели от различните компоненти и съответно управлява пералнята. Ако основната ви контролна платка е дала на късо, уредът ще спре да функционира правилно. Когато се появи дефект в нейната работа, може да забележите проблеми с включването и на пералнята. При съвременните уреди с предно зареждане платката се намира зад предния контролен панел.
За пералните от повечето популярни модели, появата на проблем със стартирането й е свързан с три основни причини: 

Недобре заключена врата на уреда

Повреда в четковия мотор

Запушен клапан

Отстъпки 

Бърза доставка

Връщане на пратка

Гаранция

Опция за Плащания

Shopping Cart