Как се сменят лагери на Пералня> Смяна на лагер Пералня

Facebook
Twitter
LinkedIn

Как се сменят лагери на пералня

Когато вашата пералня стане прекалено шумна по време на работните цикли или ако барабанът се движи повече, отколкото трябва, това означава, че лагерите на уреда вероятно са се повредили и трябва да бъдат сменени. Тези части на машината се намират зад барабана, в задната част на уреда.
Първо, трябва да сте сигурни, че именно лагерите са за смяна, а не други части. Един от признаците за поява на такъв проблем е прекалено големият шум от пералнята по време на работен цикъл. Друг от сигналите, сочещи за повреда в лагерите, е прекомерното движение на кожуха на барабана, който го обгражда и държи стабилен.
Добре е да се знае, че този ремонт е трудоемка задача, която изисква време, усилия и не на последно място – знания за устройството на пералната машина. Смяната на лагерите е доста скъпа. Преди ремонтът излизаше около 120 лв., но сега цената стига почти 200 лв .
Поради тази причина, когато ви се наложи да избирате нов уред, по-добре се спрете на по-скъпите модели. От една страна ще се радвате на работата на пералната машина за по-дълъг период от време. А другото предимство е, че няма да ви се налага и твърде често да използвате услугите на оторизиран сервиз, заради по-доброто качество на по-скъпите модели уреди.
Подмяната на лагерите на пералната машина се води един от най-трудните ремонти. При него се разглобява целият уред, за да се сменят дефектните части. За да се извърши подобен ремонт е добре да си купите предварително лагери и семеринги. Етапите на подобна поправка са сходни при повечето марки и модели перални. Като цяло процесът минава през следните

1. Демонтират се панелите на пералната машина
Първо се премахва горната част, като се развиват двата винта, които я държат. Изважда се чекмеджето за препарати. След това се демонтира контролният панел. При повечето модели той е свързан с три винта. Те се намират около чекмеджето за препарати в горната част на уреда.
В случай, че контролният панел е свързан с кабели, необходимо е те да се демонтират. Така по-лесно се отстранява горната част на уреда. Има и модели перални машини, при които свалянето на кабелите от контролния панел не се налага. Следва отстраняване на цокъла в долната част на уреда, като се издърпва дренажният маркуч.

Последователно се демонтират предният и заден панел на пералната машина. Преди това трябва да се отстрани уплътнението на вратата. Развива се и ключалката на люка. След това може да се пристъпи към премахването на предния панел.
Изважда се цялото отделение за препарати. Пред него може да има метална лента, която също трябва да се отстрани, ако пречи на разглобяването на уреда. След това се издърпва отделението за препарати през горната част на пералнята, като се получава достъп до маркуча, свързан към кожуха.

Демонтират се и противотежестите. При повечето модели те са две – една отгоре и друга, която е кръгла, намираща се около рамката на вратата. Следва демонтиране на нагревателя. На дъното на кожуха има електрически кабели. Те са свързани към нагревателя. Кабелите трябва да се свалят, за да се отстрани загряващият елемент.
Следва демонтиране на маркуча, свързан към дъното на кожуха. Преди това трябва да се източи водата от него. Следващата стъпка е премахването на задния панел. Подобно на други части от уреда, той също се държи на винтове, които трябва да се развият. Сваля се задвижващият ремък и се демонтира двигателят.
2. Изваждат се кожухът и барабанът

Следващият елемент е отстраняване на камерата под налягане. Тя се държи на пластмасова скоба, която трябва да се освободи. Така се изключва камерата под налягане от кожуха. Той от своя страна е захванат за две пружини отгоре и има два крака, които го свързват с долната част. При отделните модели уреди прикрепването на кожуха може да е различно. По-лесно ще бъде, ако първо се отстранят краката в долната част и после се премахнат пружините. 

Следва свалянето на уплътнението на вратата на кожуха. То се държи на пружинна лента, която трябва да се отстрани. Демонтира се и ремъчната шайба на уреда, като преди това се обръща кожуха. Ако лагерите на пералната машина са напълно блокирали, може да е необходимо да се използва чук, за да се удари по горната част на шпиндела. Това ще помогне за разхлабването на барабана. 

След това кожухът се разполовява, като се отстраняват свързващите винтове. При различните модели уреди двете части може да се държат и от пластмасови скоби, които трябва да се премахнат. Така се стига и до изваждането на барабана. Сега трябва да се премахнат и самите лагери. В центъра на вътрешната част на кожуха е разположено уплътнението им.
3. Смяна на старите лагери с нови

По-големият лагер е над по-малкия, като има пространство между тях. Първо се изважда единият, а след това и другият. За целта се използва чук. Но ударите не трябва да бъдат силни, за да не се деформират гнездата, където са разположени лагерите. По-малкият се изважда, като след това кожухът се обръща. Премахва се по-големият лагер и уплътнението. 

Новите елементи се поставят в гнездото, като отново се използва чук. При слагането на лагерите трябва да се нанасят удари само по външните им ръбове, за да не се повредят. Преди това се почистват добре отделните части на уреда. Следва сглобяването на всички демонтирани елементи на пералната машина. 

Подобна смяна на лагерите е възможна, ако барабанът на уреда може да се сваля. Има и модели перални машини, при които това е невъзможно. Впрочем видовете барабани са два. Едните са капсуловани, а другите подлежат на отваряне. При първия вид, когато се стигне до проблем с лагерите, целият барабан трябва да се сменя.
Това не е всичко. Когато лагерите се повредят, желателно е да се подменят амортисьорите и нагревателят. Подобен проблем с уреда сочи и за прекомерната му експлоатация. Може да се наложи и профилактика на четките на мотора, което ще гарантира по-добрата работа на пералната машина в бъдеще.

Сваля се горната част

Демонтира се предният и заден панел

Отстранява се моторът и нагревателният елемент

Изважда се барабанът

Сваля се кожухът и се разполовява

Отстраняват се старите лагери и се поставят нови

Отстъпки 

Бърза доставка

Връщане на пратка

Гаранция

Опция за Плащания

Shopping Cart