Защо Хладилника Не Охлажда ? > Възможни причини

Facebook
Twitter
LinkedIn

Защо хладилникът не охлажда 

Части за хладилници 

Резервни части за Битова техника

Вентилатори за хладилници

Има няколко причини хладилникът да не охлажда. Може да се дължи на: замърсени кондензаторни намотки, лоша вентилация, неправилна инсталация, дефектни уплътнения, неподходяща подредба на хранителните продукти, местоположението на уреда и др.
Установяването на точната причина, поради която хладилникът не охлажда правилно, е първа стъпка към разрешаването на проблема. Самите потребители могат да отстранят някои от нередностите в работата на уреда, но при други трябва да се обърнете към професионален сервиз.
1. Място на поставяне
Мястото, където сте поставили хладилника, влияе и върху неговата работа. В някои случаи неправилният монтаж пречи на уреда да поддържа желаната температура на охлаждане. Уверете се, че около хладилника има достатъчно свободно пространство, което ще гарантира правилната циркулация на въздуха.Както и външната температура, ако е прекалено студено уреда не работи адекватно.
2. Подредбата на хранителните продукти
Препълнените уреди имат проблеми с регулирането на температурата на охлаждане. Същото важи и за хладилниците, в които неправилната подредба на хранителните продукти пречи на движението на въздуха вътре.
3. Замърсени кондензаторни намотки
Кондензаторните намотки помагат на уреда да се охлади правилно. Но те не могат да функционират добре, ако са покрити с прах, власинки или остатъци от храна. Ако вашият хладилник не охлажда поради замърсени кондензаторни намотки, трябва да ги почистите.
4. Блокирани вентилационни отвори
Може причината за неефективната работа на уреда да са блокирали вентилационните отвори. Когато те са запушени, студеният въздух не се филтрира правилно в хладилника. Това води и до невъзможността на хладилника да охлажда добре.
Повечето модели се предлагат с поне един вентилатор, обикновено разположен на вътрешната част на уреда. С негова помощ се поддържат намотките на кондензатора охладени и на свой ред помага за предотвратяване на прегряване на компресора. Ако забележите, че вентилаторът е спрял да работи, тогава нещото което може да предприемете сами е да го оставите да се размрази 24 ч много често срещан проблем е когато лед блокира вентилатора NOfros . След което може да го пуснете отново да започне да охлажда.
5. Правилна нивелация на уреда
Това е сред най-лесните за отстраняване причини за неефективната работа на уреда. Уверете се, че хладилникът е правилно нивелиран. Всеки уред има крачета, които се навиват или развиват, в зависимост от нуждите. При необходимост може да се поставят и подложки, за да може хладилникът да се нивелира по-добре.
6. Замърсени или износени уплътнения
Гумените ленти на вратата предпазват от изтичане на студен въздух или всмукване от вътрешната част на уреда. С времето те се износват и замърсяват. Това води до изтичането на хладен въздух от уреда. Проверявайте редовно гумените уплътнения на вратата за появата на дефекти или следи от износване. Освен това изолационните ленти се замърсяват, като често в тях попадат остатъци от храна и власинки.
Ако въздухът продължава да излиза от вътрешността на уреда, дори и след почистване на уплътненията, като все така не може да охлажда, тогава трябва да се обърнете към лицензиран сервиз за битова техника.

7. Неправилно настроен контрол на температурата
В идеалния случай вашият хладилник трябва да поддържа температури между 0°C – 4,4°C, на Хладилната част и -16 на фризерната , ако уреда има такава за да работи оптимално. Уредът може да не охлажда, ако контролерът е с грешна настройка. Понякога температурните настройки се нулират. В повечето случаи това става неволно, когато поставяте хранителни продукти в уреда.
Ако това е причината за неизправността на вашия хладилник, поставете контролера на желаните стойности. Промяната в температурните настройки може да не се отрази веднага и е възможно да минат часове, докато видите желаните резултати.

8. Повредена платка
Това е доста неприятен проблем, заради важността на платката за работата на хладилника. Тя контролира всичко – от температурата до захранването на отделни части. Ако след проверка за различни възможни причини и отстраняване на неизправности във вашия хладилник той все още не охлажда правилно, тогава може платката да е повредена. Имайте предвид че подмяната ѝ с нова не е никак евтина.
Ако фризерната част на уреда охлажда, но хладилникът не, може да има няколко причини, включително:

  • Дефектен или блокирал вентилатор на изпарителя;
  • Управлението на клапата може да е блокирало или да е в затворено положение;
  • Дефектен термистор, който не отчита правилно температурата;
  • Температурната платка се нуждае от подмяна;

Сред другите причини за подобен проблем е и липсата на фреон. Ако компресорът на хладилника се включва, по-вероятно е причината да не се дължи на дефект в ел. модула. По-скоро фреонът на уреда е изчерпан.
При повечето модели уреди, които са с отделни фризерна и хладилна част, първо се изстудява фризерът. Когато има теч на фреон, гърбът на по-старите уреди се издува и  изолационната пяна се напуква вътре и си личи на пръв поглед ,че нещо не е наред. Съвременните уреди, снабдени с технологията No Frost, нямат подобни проблеми, заради различната си конструкция. Ако фризерът функционира правилно и замразява, но хладилната част не поддържа желаната температура, тогава има запушване на системата за охлаждане.

Причини хладилникът да не охлажда

Замърсени кондензаторни намотки

Блокирани вентилационни отвори

Повредена платка

Изтичане на фреон

Отстъпки 

Бърза доставка

Връщане на пратка

Гаранция

Опция за Плащания

Shopping Cart