Смяна на котлони на печка

Смяна на Котлон на Готварска Печка

Facebook
Twitter
LinkedIn
смяна на котлон на готварска печка

Смяна на котлон на готварска печка 

Доста от потребителите на родния пазар предпочитат печки от типа „Раховец“. Те са функционални и не заемат много място. Класическият вариант е с два котлона и фурна под тях. Подобно разположение имат и стоящите печки. Без значение дали са газови или изцяло електрически, подобни уреди имат поне два котлона.
Дори и да сте си купили по-скъпа печка, трябва да я поддържате добре и редовно да извършвате профилактика. При повечето уреди основният проблем е свързан с повредата на един от котлоните. Неговата подмяна е наложителна, ако искате да ползвате печката по-дълго време. Впрочем има два вида котлони. По-старите и все още предпочитани от някои клиенти са чугунените. Те не са толкова енергийно ефективни, както другият вид. Освен това чугунените котлони загряват по-бавно.
По-скъпите котлони са по-предпочитани от съвременните домакини. Тяхната цена е малко по-висока, в сравнение с тази на чугунените. Но ремонтът на бързонагряващите излиза по-евтино, за разлика от по-другия вид. Котлоните на керамичните печки са несравнимо по-устойчиви, ако ги сравняваме с чугунените. Не на последно бързонагряващите оправдават напълно името си. С тях готвенето става изключително лесно и за доста по-кратко време.
Една от най-важните части при смяната на котлона е да намерите какъв модел и вид ще ви е необходим. Нагревателните плочи се различават. Някои от тях са с по-голяма мощност. Освен това са предназначени за определени модели печки. Наред с това котлоните биват и различни размери. Трябва да сте сигурни каква именно нагревателна плоча ще ви е необходима, за да бъде ремонтът ефективен.
В Интернет можете да намерите достатъчно информация за видовете котлони, които се продават в по-добрите онлайн магазини. Единственото, което трябва да въведете, е моделът на вашата готварска печка. И все пак, как може да се смени котлон? 

Чугунените са захванати с болт към уреда. В същото време бързонагряващите са разположени под керамичния плот. На първо място трябва да помислите за безопасността. Изключете печката от ел. захранването преди ремонта и се въоръжете с необходимите за демонтажа инструменти.
Доста по трудно е отстраняването на котлона от печките тип „Раховец“, особено ако са от по-евтините модели. За някои от тях е необходимо да се разглоби целият уред. При по-скъпите модели демонтажът няма да е толкова трудоемък.
Отстранете винтовете, които задържат котлона към печката. Трябва да махнете и плота на уреда. Когато отстраните горната част на печката може да я обърнете обратно. По този начин ще имате по-лесен достъп към долната част на котлоните. Повечето котлони на печките са свързани със скоба. За да демонтирате повредената нагревателна плоча отстранете задържащият я щифт, който е фиксиран към готварската печка. Трябва да развиете задържащите винтове.
Следващата стъпка е да премахнете от котлона окабеляването, свързваща го към печката. Веднага ще забележите, че отделните проводници са с различно оцветяване. За по-сигурно можете да направите снимка с телефона си, за да ви е по-лесно, когато монтирате новата нагревателна плоча. Така няма да объркате различните проводници при свързването на котлона.

Резервни части за готварски печки

 

Смяна на котлони на печка

Винтовете на окабеляването се отстраняват с отвертка, като всеки един от тях е фиксиран към нагревателната плоча и печката. Сега е време да поставите новия котлон. Следва свързването на нагревателната плоча с кабелите. Трябва да извършите същите действия, както при първоначалния демонтаж, но този път в обратна последователност. Ще ви бъде от изключителна полза, ако предварително сте направили снимки на разкачването на проводниците и отделянето на стария котлон.
Не забравяйте да поставите фиксиращата скоба и вече сте почти напълно готови. Остава ви само да завинтите котлона към плочата и печката. Не на последно място трябва да се уверите, че ремонтът е постигнал целта си. Включете печката към ел. захранването, когато сте готови с монтирането на новата нагревателна плоча. Котлонът трябва да се затопли, ако сте избрали правилния модел и вид, предназначен именно за вашия уред.
Как се демонтира повреден котлон на готварска печка и се монтира нов:

Изключете уреда от ел. захранването

Развийте винтовете, свързващи нагревателната плоча към печката

Отстранете окабеляването

Поставете новия котлон

Включете отново печката и тествайте новата нагревателна плоча

Play Video about Смяна на котлони на печка

Отстъпки 

Бърза доставка

Връщане на пратка

Гаранция

Опция за Плащания

Shopping Cart