Минимум 5 Чести проблеми с пералните

Facebook
Twitter
LinkedIn

Най-честите проблеми с пералнята и техните решения

Някои проблеми с пералнята изглеждат на пръв поглед нерешими. Но всеки от тях има своето обяснение и начин за справяне. За тази цел трябва да се „вслушвате“ в сигналите, които ви „издава“ пералнята. Така винаги ще знаете какво да направите, за да я върнете към оптималното ѝ състояние.
Проблем № 1: Пералнята е шумна
Вибрациите и звуците, идващи от работещия уред, могат да бъдат наистина досадни. Но ако шумът е по-силен, тогава наистина има проблем. Най-честите причини за това са попаднали предмети във вътрешността, като монети или копчета.
Понякога те влизат в барабанния филтър или могат да се заклещят във вътрешната част. Това води до оглушителен шум по време на работата на уреда. Ако звукът не идва от предмети, заседнали в барабана, причината може да е сериозна повреда на двигателя.
Как да се справите с този проблем
Най-добрият начин да избегнете подобно неприятност е като проверите дрехите си за останали предмети. Можете да огледате филтъра или маркуча за попаднали монети или копчета. Извършете проверката след работния цикъл. Ако нещо е заседнало там, отстранете го, преди да настроите машината за следващата програма.
В случай, че предметът е заседнал, трябва да изчакате, докато попадне във филтъра или цикълът приключи. Ако звукът не е причинен от заклещена монета или друг дребен елемент, препоръчително е да потърсите помощта на сервиз.

Проблем № 2: Пералнята не се върти
Претоварването често може да повлияе на въртенето на барабана. Понякога добавянето на твърде много пране възпрепятства работата на машината. Другата причина може да е запушване на тръбите на уреда. Това може да прекъсне водния поток към и от машината, което да доведе до спиране на центрофугирането.
Ако претоварването или запушването не е причината барабанът да не се върти, това би могло да се дължи на повреда в контролната платка или двигателя. В този случай трябва да премахнете панелите на пералнята, като проверите за евентуален дефект в частите с мултицет.
Как да се справите с този проблем
Опитайте да извадите няколко дрехи от прането, за да видите дали барабанът ще започне да върти отново. Можете да проверите входящата и изходящата тръба за запушване, което блокира водоснабдяването или дренажа. Ако и двете мерки не повлияят на въртенето, обадете се на сервиз.

сервиз за перални машини

Проблем № 3: Пералнята мирише
Прането на спално бельо може да доведе до натрупване на бактерии и отлагане на мръсотия, създавайки неприятни миризми. Това се случва, когато често включвате програми на по-ниски градуси. Също така някои дрехи могат да запушат филтъра и да причинят натрупване на мръсотия.
Как да се справите с този проблем
Опитайте от време на време да измивате вътрешността с гореща вода, за да предотвратите развитието на бактерии. Проверявайте филтрите след всеки цикъл, за да избегнете запушване. Можете да държите вратата на пералнята отворена, когато не я използвате, за да позволите на влагата да излезе.
Никога не оставяйте прането вътре, след като цикълът приключи. Ако това не помогне, опитайте да я пуснете на програма с най-високата температура, като сложите сода за хляб и оцет. Тази мярка е напълно безопасна за уреда и води до справяне с мръсотията и бактериите.
Проблем 4: Пералнята се движи по време на работния цикъл
Запомнете, че това е напълно нормално, поне в повечето случаи. Ако вибрацията е прекалено силна и кара пералнята да се мести, може да има няколко причини. Най-често срещаната е недобрата нивелация. Пералнята може да е поставена на неравна повърхност, което нарушава нейния баланс. Другата причина са износени или разхлабени амортисьори.
Как да нивелирате пералня
Ако инсталирате или премествате машината или се чудите защо се движи прекалено много по време на цикъл, уверете се, че е поставена на равно място. За тази цел ще ви е необходим нивелир, гаечен ключ или регулируеми клещи. С тяхна помощ ще подравните пералнята към пода, което от своя страна ще я направи по-тиха и ефективна.
Процесът по нивелиране е по същество един и същ, независимо от вида на уреда. Но има малки разлики в това как всъщност регулирате металните и пластмасовите крака.
Започнете с възможно най-късите от тях, когато поставяте пералня. Уредите имат регулируеми крака, които могат да се удължат на няколко сантиметра, ако е необходимо. Въпреки това, пералнята ще бъде по-стабилна, ако те са регулирани само толкова, колкото е необходимо за подравняването на машината.
Поставете нивелир на всяка от страните на уреда. Регулирайте единия или двата предни крака, докато балончето се центрира. Ако крачетата са метални, тогава трябва да се разхлаби фиксиращата гайка с гаечен ключ. След това завъртете по посока на часовниковата стрелка. Така ще скъсите металния крак. Когато го завъртите обратно на часовниковата стрелка, вие го удължавате.
За пластмасови крака използвайте регулируеми клещи. Някои хора предпочитат да намалят натиска при завъртане от опасения, че могат да огънат крачетата. В този случай, използвайте дървена поставка, която да сложите под предната част на пералнята. След това регулирайте крачетата. Отстранете поставката, проверете показанията на нивелира и повторете, ако е необходимо.

Регулирайте машината, започвайки от предната част и след това минете към задната страна. Това важи за уреди със самонивелиращи се крачета. Повечето съвременни перални се предлагат с подобни крака, поставени в задната част.
Така че само трябва да повдигнете уреда на около 2.5 см. от земята и да го оставите след това обратно. Саморегулиращите се крачета понякога засядат и или ръждясват. Повдигането на машината обикновено ги разхлабва и по-лесно се нивелират.
Ако саморегулиращите се крака все още не помръдват, след като поставите тежестта на машината върху тях, тогава повдигнете задната ѝ част от земята малко по-високо. Желателно е на около 10–15 см. След това почукайте с гаечния ключ или клещите задните крака. С това ще ги разхлабите по-лесно.
По-старите модели перални може да нямат самонивелиращи се задни крака. Ако изглеждат точно като предните – например имат фиксиращи гайки и/или места за захващане с клещи – ще трябва да се регулират ръчно.

Първо започнете с подравняването на двата задни крака. Проверете показанията на нивелира и повторете регулирането на крачетата, ако е необходимо. По-лесно се справите, когато поставите под задната част на машината дървено трупче.
Разклатете вече оправената машина за последна проверка. Дори след като уредът ви е напълно нивелиран, едно от крачетата може да не докосва пода. Това се случва, ако повърхността е неравна. В този случай, трябва да регулирате съответното краче, ако то виси над пода.
След като сте подравнили пералнята, проверявайте я отново на всеки 6 месеца, като я разклащате и поставяте нивелир на всяка една от страните ѝ. Машините могат да се изместят с течение на времето.
Регулиране на метален крак
Разхлабете фиксиращата гайка с регулируем гаечен ключ. При уреди с метални крака тя се намира в основата на крака, срещу долната страна на пералнята. Регулирайте с гаечния ключ, като завъртате гайката по посока на часовниковата стрелка.
Продължете да го правите, докато не започне да се плъзга по крака. Спрете, когато гайката е на около 1.5 см. от долната страна на пералната машина. Завъртете крака, ако искате да го спуснете или повдигнете. След това вече ще можете да го направите и с ръка.
Стиснете го между двата си пръста и го завъртете по посока на часовниковата стрелка, ако искате да скъсите крака. Завъртете обратно на часовниковата стрелка, когато желаете да го удължите.
Най-добре е да се правят леки корекции. Например, завъртете крака само с 1 или 2 оборота, за да го удължите или скъсите. След това проверете нивото отново и повторете, ако е необходимо. Затегнете фиксиращата гайка с гаечния ключ, за да достигнете целевата дължина на крака.
Регулиране на пластмасови крачета
Този вид се нивелират по-лесно от металните. Но за целта ще ви е необходим инструмент, защото е трудно да се направи на ръка. Ако стъпалото на крачето има осмоъгълна форма, можете вместо това да използвате гаечен ключ.
Завъртете, за да повдигнете и спуснете пералнята. Стиснете дръжките на инструмента, така че зъбците да са плътно до стъпалото на крака. След това завъртете по посока на часовниковата стрелка, ако искате да го удължите. Завъртете крака обратно на часовниковата стрелка, в случай, че трябва да се скъси.
Както при металните крака, най-добре е да правите малки корекции и често да проверявате дължината им с течение на времето.
Не пренавивайте пластмасовите крачета повече, отколкото е необходимо. Въпреки че са по-лесни за регулиране от металните, те също са по-податливи на огъване, деформиране или счупване, особено ако са удължени повече от необходимото.
Докато подравнявате пералнята, опитайте да скъсите само единия крак, вместо да удължите другия. Ако всички са регулирани с повече от около 1.3 см. и това не дава ефект, помислете дали да ги върнете до началната им позиция, като започнете да нивелирате пералнята наново.

Проблем № 5: Пералнята тече
Това е може би най-честият проблем с този вид уреди. Вероятните причини може да са разхлабена връзка на маркуча за вода, износено уплътнение или спукан дренажен маркуч. С времето и бързите вибрации на пералнята при всеки цикъл на пране, тези вътрешни компоненти се износват или разкачват.
Как да се справите с този проблем
За да фиксирате връзката на маркуча за подаване на вода, увеличете разстоянието между пералнята и стената. Проверете меката връзка и я затегнете допълнително. Ако проблемът продължава, сменете уплътненията на маркуча, които предотвратяват изтичането на вода.
За да коригирате теча от дренажния маркуч, изключете източника на захранване и отворете корпуса на машината. Ако откриете повреда в дренажен маркуч поради ръжда, трябва да го смените.

Проблем № 6: Пералнята не се пълни с вода
Понякога се случва уредите да се включват, но да не се пълнят с вода. Вероятната причина може да е запушен маркуч. Сред останалите причини са задръстени кранове или филтър.
Как да се справите с този проблем
Отпушете маркуча, за да освободите подаването на вода. Ако това не помогне, проверете крановете. За да ги почистите, първо трябва да ги затворите. В случай, че проблемът продължава, значи нещо не е наред с меката връзка на клапана във филтъра. Тогава трябва да се обърнете към сервиз за перални.
Проблем № 7: Пералнята не се източва
Това се дължи на запушване на дренажната система, където са се наслоили сапун, конци, монети и др. Тя се състои от филтър и маркуч. Освен нея, в пералнята обикновено има друг дренажен маркуч в задната част на уреда, където най-често стават запушванията.
Как да се справите с този проблем
Проверете филтъра вътре, за да го почистите от натрупвания. Ако водата не се оттича, може да се наложи ръчно да я източите, за да проверите дренажните маркучи. Почистете ги, като преди това сте издърпали пералнята от стената.
Двата дренажни маркуча са разглобяеми и лесно се измиват. Ако проблемът не бъде отстранен, причината за проблема може да е сериозна вътрешна повреда, която се нуждае от експертна помощ.

Проблем № 8: Вратата на пералнята не се отваря
Понякога люкът на уреда засяда, докато водата започва да се пълни. Може да не се отвори дори след като цикълът на измиване приключи. Причината може да е запушен филтър или прегряване поради твърде дълга работа. Възможно е да е развалена контролната платка или има повреда в ключа на вратата.
Как да се справите с този проблем
Изберете различен цикъл на пране, така че вашата пералня да източи водата и да ви позволи да отворите люка. Проверете за запушване на филтъра. Понякога пералнята прегрява поради претоварване или задаването на няколко цикъла подред.
През това време уредът може да се включи, но сензорът няма да позволи на вратата да се отвори. Оставете пералнята да се охлади. В случай, че има проблем с превключвателя или контролната платка, не се опитвайте да ги поправите. Потърсете професионална помощ, за да предотвратите по-нататъшни щети.

Проблем № 9: Пералнята поврежда дрехите
Понякога прането може да излезе деформирано след работен цикъл. Причината може да е претоварвате на уреда или избор на най-високата скорост на работа. Подобна програма не е подходяща за деликатни тъкани. Смесването на ежедневни дрехи с по-тънки материи също може да повреди прането. Друга причина е използването на прекалено много белина.
Как да се справите с този проблем
Перете отделно дънки и якета. Деликатното спално бельо като дантели и коприна може лесно да се повреди при центрофугиране, ако в прането има дрехи с ципове, пайети, копчета и т.н.
Избирайте програми с по-ниска скорост и не претоварвайте пералнята. Уверете се, че използвате умерено количество препарат.
Проблем № 10: Пералнята не се включва
Ако уредът спира по време на работния цикъл или не се включва, причината може да е в източника на захранване.
Как да се справите с този проблем
Извадете щепсела от контакта и го включете отново. За да проверите дали ел. захранването работи, опитайте с друг уред.

Проблем № 11: Препаратът не се разтваря
Понякога дозаторът се запушва, което пречи на уреда да функционира правилно. Причината може да е натрупване на прекалено много препарат.
Как да се справите с този проблем
Опитайте да почистите дозатора. Добавете малко дестилиран оцет и пуснете пералнята на нормално центрофугиране, за да почистите всякакви натрупвания. Винаги спазвайте инструкциите, препоръчани в ръководството за употреба на уреда. Не използвайте силен препарат.
Кои са най-честите проблеми с пералнята:

Шумна е и вибрира

Поврежда дрехите

Излъчва миризма

Вратата на машината не се отваря

Не се включва

Препаратът не се разтваря

Пускане на видеото

Отстъпки 

Бърза доставка

Връщане на пратка

Гаранция

Опция за Плащания

Shopping Cart