F05 Ariston – Indesit Решение на проблема

Facebook
Twitter
LinkedIn

Магазин за Части за Перални цени

Какво означава грешка F05 при перални Hotpoint-Ariston

Модерните перални машини са оборудвани със съвременни технологии, които въпреки своята функционалност, могат да не работят правилно след по-продължителна употреба. Уредите показват определен тип грешки. Всяка една от тях се отнася до съответен проблем с пералнята.
Така е и с грешка F05, появяваща се при машините, носещи марката Hotpoint-Ariston. Кодът не се появява непосредствено след включване, а с течение на времето. Грешката сигнализира за проблем с превключването на работните програми на пералнята, като изплакване или центрофугиране. При появата на кода машината спира, но по-лошото е, че в нея остава вода.
Съвременните перални са снабдени с електроника. Отделните компоненти на машината са отговорни за правилното функциониране на всички елементи на уреда. Някои от тях следят за пълненето с вода на барабана, а други могат да сигнализират за грешки в ел. захранването. Контролният модул отчита показанията на отделните датчици, разположени в машината.
Превключвателят за налягане е сред най-важните сензорни елементи в пералнята. Той отчита количеството вода, което постъпва в резервоара. Превключвателят подава сигнал, когато трябва да се изпразни течността от пералнята. Но и ако машината не се пълни правилно с вода, датчикът показва код F05.
Причините да появата на грешката може да са няколко. Ето ги и тях:

Причина за появата на код F05 при перални Hotpoint-Ariston

Запушена дренажна система или филтър

Срив в софтуера

Една от тях е запушването на филтри или дренажна система. Когато пералнята не успява да изпомпва достатъчно мръсната вода, се стига до проблем в работата на машината. Дренажният филтър предпазва уреда от попадането в канала на отпадъци и елементи, които могат да повлияят на центрофугирането. Монети, бебешки дрехи носни кърпички и др., водят до проблеми с оттичането на водата от дренажната система.
Но дори и вие можете да проверявате за наличието на предмети в барабана, които задръстват дренажната система. След всеки работен цикъл оглеждайте добре вътрешността на уреда за останали монети или копчета.

Доста често след натрупването именно на малки частици във филтъра на уреда се стига до появата на грешка F05 при пералните машини Hotpoint-Ariston. За да направите сами профилактика на филтъра, трябва да отвиете врътката на филтъра а преди това да отворите капака му в долната част на пералнята. Филтъра се завърта обратно на часовниковата стрелка и се издърпва.
Преди да започнете профилактика и почистване на филтъра НЕ е желателно пералнята да се наклонява , за да не се повреди електрониката.И е добре да се подготвите с кърпа. Дренажната тръба се проверява за запушвания .
Прегледайте добре филтъра и го почистете с вода. Можете да проверите и помпата на машината.
След като се почисти дренажната система, стартирайте тестова програма на пералнята. В случай, че отново се появи грешка F05, тогава причината може да е повреда в ниворегулатора. Ако той е дефектен , обърнете се към професионален техник.
Друга често споменавана причина е срив в електрониката(бъг) . Подобен проблем изисква презапис на софтуера на уреда от майстор с софтуер за вашия уред. . Техникът може да отстрани повредата. Много тънък момент е когато почистите филтъра уреда е работил до преди малко , действително има нещо в филтъра премахвате го пускате уреда и той държи дренажната помпа пуснат. Тук решението което ще ви дадем е тънкост която няма да я чуете от почти никого. КАТО СТАРТИРАТЕ УРЕДА СЛЕД ПОЧИСТВАНЕ НА ФИЛТЪРА И ТОЙ ДЪРЖИ ПОМПАТА ПО ДЪЛГО ОТ КОЛКОТО Е НУЖНО ПРИГОТВЕТЕ СИ КОФА ИЛИ ЛЕГЕНЧЕ С ВОДА . ОТВОРЕТЕ ЧЕКМЕДЖЕТО КЪДЕТО СЕ СЛАГА ПРАХТА ЗА ПРАНЕ. ЗАПОЧНЕТЕ ДА НАЛИВАТЕ МАЛКО А НЕ ИЗВЕДНЪЖ ЗА ДА МОЖЕ ДА ВЛИЗА ВОДАТА И СЪЩЕВРЕМЕННО ВЪЗДУХ С НЕЯ. ПЕРАЛНЯТА ДЪРЖИ ПОМПАТА И НЕ ПЪЛНИ С ВОДА ЗАЩОТО ИМА ВЪЗДУШНА ВЪЗГЛАВНИЦА НА ДЪНОТО КОЕТО ЛЪЖЕ УРЕДА ЧЕ Е ПЪЛНА. С НАЛИВАНЕТО НА ВОДАТА ВИЕ ПРОГОНВАТЕ ВЪЗДУШНАТА ВЪЗГЛАВНИЦА И УРЕДА ИЗКЛЮЧВА ПОМПАТА КАТО Е В СЪСТОЯНИЕ КОЕТО ЗАВЪРТА СЛЕД 2,3 МИН. ОСТАВЕТЕ ГО ДА ПРОДЪЛЖИ И СЛЕД ОКОЛО 5 МИН ГО ПУСНЕТЕ НА ЦЕНТРОФУГА . ИЗКЛЮЧЕТЕ / ВКЛЮЧЕТЕ И СТАРТИРАЙТЕ ПРАНЕ. 

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=GXB9gpGtJr4&ab_channel=japmilan

Отстъпки 

Бърза доставка

Връщане на пратка

Гаранция

Опция за Плащания

Shopping Cart