Каква фурна да си купим > Мнения

Facebook
Twitter
LinkedIn

Избор на фурна за вграждане

elektri4ko.com  Резервни части за готварски печки

  1. Видове фурни
  2. Единична фурна за вграждане
  3. Фурна с пара
  4. Можете ли сами да монтирате уреда?
  5. Колко време издържа една печка за вграждане?
  6. Къде да се постави фурната за вграждане?
  7. Коя фурна е най-подходяща?
  8. Колко голяма трябва да бъде?
  9. Екологичният фактор
  10. Предимства на газовите фурни
  11. Недостатъци на газовите фурни
  12. Предимства на ел. фурните
  13. Недостатъци на електрическите фурни
  14. Какви функции имат фурните за вграждане?
  15. Избор на резервни части  за фурни

Фурните за вграждане добиват все по-голяма популярност у нас. Техният минималистичен дизайн и практични характеристики са особено търсени от повечето родни потребители. Фурните за вграждане допринасят за удобството в кухнята, като в същото време са оборудвани и с най-модерните технологии. С тяхна помощ готвенето се превръща в неповторимо забавление. Освен това вградените фурни допълват дизайна на всеки дом, без да заемат от  жилищното пространство в трапезарията.

Печките се монтират в кухненските шкафове, но има и много модели, които удобно се монтират по-високо и няма да е необходимо да се навеждате, за да поставите ястията вътре. Все пак стандартните фурни за вграждане се поставят под плота в трапезарията. Има различни модели печки, от които да изберете най-подходящия вариант. Такива са:

Единична фурна за вграждане

Както подсказва името, тя има едно отделение. Подобни печки  са идеално решение за домакинства, които не готвят твърде често.

Двойна фурна за вграждане- Опция пара или Опция Фурни и микровълнова

Този модел фурни имат две отделения вместо едно. С тях можете да готвите няколко неща наведнъж.

Фурна с пара

Печките от този вид са чудесен вариант, ако искате да приготвяте по-здравословни ястия. Уредите използват влагата и парата при готвенето, което ви позволява да сготвите чудесни гозби. Подобни фурни разполагат с резервоар, който трябва или да бъде включен, или зареден ръчно. При нагряване водата се превръща в пара, а това ви помага да сготвите храната. 

Някои опции са многофункционални и изключително удобни. Печките могат да работят и като стандартни електрически фурни. С тези фурни имате възможност да готвите разнообразни храни. Трябва да имате предвид, че въпреки запазването на вкуса на зеленчуците с подобен вид печки, те не могат да запекат ястията.

Удобството на единичните фурни за вграждане е възможността за поставяне в различни кухни. Едно от предимствата на подобни печки е опцията  да се монтира над нивото на кухненския плот. Когато готвите на нивото на очите, можете лесно да проверявате ястията. Поставянето на фурната по-високо също прави зареждането и изваждането на гозбите лесно. 

Можете ли сами да монтирате уреда?

Това е един от най-често задаваните въпроси относно фурните за вграждане. Ако сте купили уред, работещ на газ, задължително е да използвате услугите на оторизиран сервиз. Може и сами да монтирате вашата електрическа фурна, но ако нямате технически познания, препоръчително е да се доверите на професионалист. 

Колко време издържа една печка за вграждане?

Животът на повечето газови уреди достига 15 години, а повечето електрически фурни работят ефективно 13 години. Все пак колкото по-често извършвате профилактика на вашата печка, толкова по-дълго ще издържи.

Къде да се постави фурната за вграждане?

Най-доброто място да поставите новата си печка от гледна точка на безопасността е там, където ще пасне най-добре, като е необходимо да има и добра вентилация. Всички шкафове около вашата фурна трябва да могат да издържат на температури до 90C.

Коя фурна е най-подходяща?

Преди да купите печка за вграждане трябва да си отговорите на следните въпроси:

Колко голяма трябва да бъде?

Стандартната фурна е с широчина от 60 см., но има и модели, достигащи 90 см. Също така важна е и вътрешната вместимост. За повечето печки е между 36-40 л. Но има и уреди, чиято вместимост достига до 115 л. и дори повече.

Колко пространство ви е необходимо за поставянето на печката?

Когато измервате мястото за нова единична или двойна фурна, трябва да вземете предвид допълнително пространство от двете й страни. Също така трябва да се уверите, че има 35 мм. свободна зона в задната част на печката. Това е задължително условие за по-добрата вентилация на уреда.

Екологичният фактор

Колко енергийно ефективни са вашите кухненски уреди се измерва със специален рейтинг. A+++ е най-високата оценка, която можете да получи една фурна. Трябва да го имате предвид, когато избирате подобен уред за вграждане.

Какъв вид фурна да избера?

Печките биват два вида: газови и електрически. Дебатът кой от тях е по-ефективен се води дълги години. Всеки потребител си има своите предпочитания. 

Предимства на газовите фурни

Този вид уреди харчат по-малко енергия от електрическите. Газовата печка се оказва незаменим помощник, когато трябва да се пече хляб и сладкиши, благодарение на нейната малко по-влажна вътрешна среда. Това означава, че е по-малко вероятно корите за тестените изделия да станат невероятно твърди. Някои хора са на мнение, че газовите фурни приготвят по-вкусни пици и печива.

Предварителното загряване на вашата фурна е необходимо само за приготвянето на бисквитки, сладкиши и хляб, но за стандартните ястия като гювечи, зеленчукови гозби и месо можете да пропуснете предварителното загряване.

Съвременните печки са оборудвани с конвекционни вентилатори, които спомагат за по-равномерната циркулация на топлината. Модерните газови фурни имат различни функции за безопасност, включително предпазни клапани и електрически запалвания, които намаляват риска от злополука.

Недостатъци на газовите фурни

Тъй като за запалване на газова фурна е необходима искра, рискът от пожар е малко по-висок. Като се има предвид това, опасността е налице само когато не се почиства. Има вероятност натрупалата се мазнина и остатъци от храна да се запалят, така че редовната поддръжка е силно препоръчителна, за да избегнете неприятни инциденти.

Този вид фурна за вграждане трябва да бъде инсталирана от специалист. Някои уреди използват електрическо запалване, което не може да се използва по време на прекъсване на ел. захранването. Газовият вентил, захранващ фурната, е свързан към запалителя и няма да се отвори, ако запалителят не работи.

Предимства на ел. фурните

Този вид уреди се нагряват бързо и предлагат по-равномерно разпределение на топлината. Фурните са оборудвани с вентилатор, който помага за циркулацията на топлината. Обикновено на една ел. печка за вграждане са нужни 7 или 8 минути, докато достигне температура от 200 градуса.

Електрическите уреди имат индикатори, които уведомяват, когато се постигне желаната топлина във вътрешността на фурната. Това може да бъде под формата на светлина, която се изключва при достигане на температурата, или звуков сигнал, а може и да е комбинация от двете. Електрическите фурни с дигитални дисплеи често имат отчитане на температурата в предната част.

Ел. печките имат повече характеристики и иновативни функции. Фурните на ток използват по-малко енергия (kWh) от газовите уреди. Много електрически печки имат програмируеми функции на таймера. С тяхна помощ  можете да зададете време за включване и изключване на печката.

Недостатъци на електрическите фурни

Отнема им повече време, за да изстинат, така че трябва да сте особено бдителни да не се изгорите случайно, когато почиствате след готвене. Въпреки че електрическата фурна са по-ефективни от газовите, цената на електроенергията е по-висока от тази на газта.

Подобно на инсталирането на газови модели, трябва да обмислите наемането на професионалист, който да инсталира вашата електрическа печка. За поставянето ще ви трябват специфични пособия, като двуполюсни изолиращи превключватели например. Наред с това повечето съвременни електрически печки имат по-кратък живот от този на газовите модели.

Какви функции имат фурните за вграждане?

Ето само няколко:

Опция за самопочистване

Една от най-удобните придобивки, на които можете да се насладите с определени модели фурни за вграждане, е тази функция.

Каталитично почистване

Някои фурни за вграждане се доставят с вградени каталитични облицовки. Те са третирани с химикали, а материалът, от който са изработени, ги прави устойчиви на отлагане на мазнини. Поне веднъж месечно трябва да включвате функцията за самопочистване. Фурната се нагрява сама и разлага остатъците от храна. Остава ви само да ги отстраните с кърпа.

Фурна с пиролиза

Вероятно най-ефективната опция е именно тази. Тя работи по същия начин като каталитичното почистване. Има една малка разлика. Този модел печки се нагряват до температура от над 400°C, превръщайки всяка храна, мазнини и мръсотия в пепел, която можете просто да изхвърлите.

Фурна с пара

При този вид почистване остатъците от ястията се навлажняват с пара, а след това лесно се отстраняват.

Други видове фурни за вграждане

Печките с вентилатор, известни също като конвекторни, предлагат по-бързо и по-равномерно готвене благодарение на начина, по който циркулира горещият въздух.

Друго предимство на този тип фурна за вграждане е, че намалява консумацията на енергия с 20%, което се отразява и на сметките за ток.

Двойна фурна

Двойните печки ( с две кухини) предлагат доста възможности за готвене. Въпреки че това е невероятно полезна функция, имайте предвид, че подобни уреди обикновено са по-скъпи.

Умни фурни

Ако вече имате интелигентни електрически крушки и отопление у дома, защо не изберете и смарт печка ? С подобни уреди можете да контролирате температурата на фурната си от телефона си, така че печката да е достатъчно гореща, когато се приберете у дома. Други фантастични функции, на които трябва да обърнете внимание, са LCD сензорни дисплеи, таймери, функции за отложен старт, Wi-Fi свързаност, точен термостат и програми за автоматично готвене.

Видове фурни

Предимства на ел. фурни за вграждане

Предимства на газовите фурни за вграждане

По-ефективни

Харчат по-малко енергия

Повече функции

Приготвят по-вкусни печива

Отстъпки 

Бърза доставка

Връщане на пратка

Гаранция

Опция за Плащания

Shopping Cart