Какъв хладилник да си купим > Как да изберем правилния

Facebook
Twitter
LinkedIn

Какъв хладилник да си купим как да го подредим по-ефективно

Резервни части за хладилници

Магазин части битова техника

Филтри за Хладилници

Съвременните купувачи избират все повече енергоспестяващи уреди, които са едновременно ефективни и не вредят на природата. Това важи и за модерните хладилници. Тяхната цел не е само да съхраняват и охлаждат храната, но са снабдени и с доста иновативни функции.
Когато купувате нов хладилник трябва да обърнете внимание на етикета върху уреда, указващ неговата енергийна ефективност. Информацията на него дава ясна индикация за икономичността на хладилника. Колкото повече знаци + след А, толкова по-енергийно ефективен е уредът.
Повечето от средния клас хладилници се предлагат с диспенсър за вода и лед, който се поставя на вратата. Това е една от най-търсените характеристики от купувачите. Но подобен вид хладилници изискват постоянна грижа и доста често се нуждаят от ремонт. Разходите за енергия също са по-високи, а наличието на диспенсър редуцира част от вместимостта на уреда.
Door-in-door хладилници
С тях без да отваряте цялата врата, можете да вземете често изважданите от вас напитки и подправки. Това ще спести разходите за енергия в дългосрочен план.
С двойни изпарители
Пречиствателите на въздуха помагат за поддържане на по-високи нива на влажност в хладилните зони и предотвратяват натрупването на миризми от фризерната част. Двойните изпарители елиминират бактериите и мухъла, докато вакуумно затворените чекмеджета са предназначени да запазят храната свежа за по-дълго дълго време.
Наличието на камери и витрини
Много хладилници вече предлагат по-добър начин да погледнете вътре, без да отваряте вратите си. Вътрешните камери в уреда са достъпни и от вашия смартфон, когато сте навън. Прозрачните прозорци на хладилника ви помагат да намирате по-бързо желания продукт. Това допринася и за пестенето на енергия, защото вратата не остава дълго време отворена.
Подредбата на хладилника има ключово значение и за неговата енергийна ефективност. Добре организираната вътрешна част не само изглежда добре, но е в състояние да спести немалко разходи от сметката за ток. А и с подредените полици и рафтове в хладилника няма да се налага да търсите дълго даден продукт.
Добрата организация на вътрешната част предотвратява появата на бактерии, които се развиват в съхраняваната храна. Ето и препоръчителният начин за подредба на хладилника:
Горни рафтове
Място за колбаси и някои по-дълготрайни продукти.
Долни/средни рафтове
Място за млека, сирена, йогурт и масло.
Долен рафт
Това е най-студената част на вашия хладилник. Тук можете да поставите опаковани продукти, като сурово месо и риба. Съхранението на подобна храна на долния рафт минимизира риска от кръстосано замърсяване.
Чекмеджета
Зеленчуците, салатите и плодовете, трябва да се съхраняват в оригиналната им опаковка в специалното чекмедже. Това също е добро място за поставяне на билки, тъй като те не трябва да замръзват, ако се преместят в задната част на хладилника.
Рафтове на вратата
Това е най-топлата зона на хладилника и най-податлива на температурни колебания. В тази част се съхраняват храни, които имат естествени консерванти, като подправки, конфитюри и сокове. Доколкото е възможно, дръжте суровите и сготвените продукти отделно един от друг.
Поставете вече приготвените и готовите за консумация храни на най-горния рафт. Трябва да ги държите по-високо от суровите продукти. Така ще избегнете възможността сготвените ястия да се замърсят или в тях да попаднат части от други храни.
Бъдете внимателни с месото и месните продукти. Редовно почиствайте хладилника си, като за достигане до по-неудобните ъгли опитайте използвайте стара четка за зъби. Размразявайте го често, за да избегнете натрупването на лед.
Внимавайте когато съхранявате пресни продукти, като салати и билки. Дръжте ги далеч от задната част на хладилника, където температурата е по-ниска. Там пресните продукти могат да замръзнат и да станат негодни за консумация.
Не е необходимо маслото и меките сирена да са в най-студената част на хладилника. Съхранявайте определени плодове и зеленчуци извън хладилника. Такива са авокадото, бананите, нектарините, прасковите, крушите, сливите и доматите. Когато ги поставите във вътрешността могат да развалят преждевременно други пресни плодове и зеленчуци.
Никога не поставяйте горещи ястия в хладилника, тъй като това ще доведе до повишаване на общата температура и може да се стигне до разваляне на храната.
Местоположението е от решаващо значение
Хладилникът не трябва да се позиционира до източник на топлина като фурна, котлон или радиатор. Избягвайте и попадането на пряка слънчева светлина върху уреда. Независимо дали имате свободностоящ хладилник или за вграждане, уверете се, че той има достатъчна вентилация. Това ще гарантира непрекъсната работа на компресора.
Задаване на правилните настройки за охлаждане
Работната температура във вътрешната част на хладилника е 5 °C, а на фризер -18 °C. Като правило, за всяка допълнителна степен на охладителна мощност се използва около шест процента повече електроенергия. Следователно точната настройка на температурата може да ви спести пари.
Размразявайте храната в хладилника и фризерното отделение
Когато размразявате продукти, ги поставете в хладилника. Присъствието на подобна храна във вътрешността на уреда намаляват количеството на работата, което компресорът трябва да извърши, а това намалява и консумацията на ток. Дебелият слой лед във фризерното отделение действа като изолация и уредът трябва да използва повече енергия, за да охлади вътрешността. Така че редовно размразявайте горното отделение.
Проверявайте уплътненията на вратата
Гумената изолация предотвратява топлообмена между околния въздух и хладилника. Редовно проверявайте дали по уплътнението няма следи от износване и запечатва плътно.
Фактори за избор на подходящ хладилник:

Енергийна ефективност

Иновативни функции

Подходяща вместимост

Отстъпки 

Бърза доставка

Връщане на пратка

Гаранция

Опция за Плащания

Shopping Cart