защо кафеавтомата не прави каймак

Защо кафемашината не прави каймак?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Кафемашината не прави каймак

Няма нищо по-хубаво от домашно приготвено еспресо. Но понякога се случва кафемашината да не може да направи каймак. Той не само добавя естетика към чашата с кофеинова напитка. Наличието му показва свежестта на използваните зърна, както и подходящата техника за приготвянето на еспресото.
Повечето потребители имат машини с дръжка, в която се слага смляното кафе. От друга страна кафеавтоматите компенсират със своето по-голямо удобство. Те смилат кафето на момента. Ще се спрем на различните причини, водещи до липсата на каймак в приготвената напитка.
Първата от тях е размерът на мляното кафе. За разлика от стандартните машини, при приготвянето на еспресо се изисква много по-фино обработване на зърната. Кафето трябва да стане с консистенция, близка до тази на пудра захар.
Ако утайката е твърде фина, водата не може да премине през нея правилно. Това води до приготвянето на безвкусно еспресо. В случай, че смилането на кафеените зърна е прекалено силно, тогава извличането на кофеин ще бъде доста по-слабо и така се стига и до по-слабо направена напитка.

Кафемашината не прави каймак

За да сте сигурни в добрата консистенция на горещото кафе, трябва да имате под ръка висококачествена мелничка за кафе. По-добрите модели са снабдени със специфични настройки. Благодарение на тях можете да приготвяте винаги вкусно и силно кафе.
Смилането на зърната преди варенето гарантира максимална свежест на напитката. С качествената мелничка сте в състояние да постигнете перфектния размер на смляното кафе. Втората причина за липсата на каймак в горещото еспресо е използването на престояли зърна.
По-старото кафе се окислява, причинявайки разграждането на етеричните масла. Именно те придават вкуса на еспресото и образуват каймак в горещата напитка. За да постигате винаги отлични резултати при приготвянето на домашната напитка, винаги купувайте зърна от доказани магазини или доставчици.
Кафето, изпечено в последните месец-два, запазва вкуса и аромата си. Благодарение на свежестта си, смлените зърна осигуряват реакцията с въглеродния диоксид, за да се стигне до появата на каймак в горещата напитка. Една от пренебрегваните причини за приготвянето на по-некачествено еспресо в домашни условия е неправилно съотношение между вода и кафе.
Препоръчително е то да бъде е 2:1. Това означава, че количеството на водата трябва да е два пъти по-голямо от това на кафето. Можете да използвате подходяща кана със скала, за да сте винаги сигурни в използването на подходящото съотношение.
Макар и рядко, недостатъчното водно налягане също може да стане причина за отсъствието на каймак в приготвеното домашно еспресо. Повечето автоматични кафемашини са настроени да работят при 7-9 бара. Тази стойност на водното налягане е идеална за приготвянето на горещата напитка. Но има и домашни кафеавтомати, които работят при 16.5.
Ако не успявате да приготвите еспресо с каймак, по-добре проверете настройката за налягането на помпата. Уверете се, че стойностите не превишават препоръчителните 9 бара. Важните фактори, водещи до образуването на каймак, са какъв тип кафемашина се използва, както и нейното водно налягане.
Температурата, при която приготвяте вашето еспресо, е важно за каймака. По-високите или по-ниските градуси, могат да доведат до бързото разсейване на кремообразната повърхност на кафето. За да си приготвите еспресо с каймак, температурата на водата трябва да е между 85° и 92°.

защо кафеавтомата не прави каймак

Използването на предварително смляно кафе, особено ако е престояло известно време, е причина за бързото окисляване и загуба на вкус. Това води и до липсата на каймак в напитката. Смилането на прясно кафе, непосредствено преди приготвяне, запазва вкусовете и осигурява отлична консистенция на кремообразната пяна.
Добре изпълнената техника на варене е от съществено значение за появата на каймак. Емулгирането на кафето при правилната температура и налягане, заедно с контролирането на времето за екстракция, оказва значително влияние върху качеството на кремообразната пяна. Приготвянето на еспресо е изкуство, което зависи от качественото оборудване, състоянието на кафеените зърна и използваната техника.
За да имате винаги хубаво кафе с каймак, поддържайте редовно своята машина или автомат. Правилното настройване на уреда е от важно значение, ако искате да постигате винаги отлични резултати. Заложете и на подходяща техника за приготвяне на еспресото.
Причини за липсата на каймак в кафето:

Начин на смилане

Неподходящо водно налягане

По-висока или по-ниска температура на водата

Използването на старо кафе

Отстъпки 

Бърза доставка

Връщане на пратка

Гаранция

Опция за Плащания

Shopping Cart