Вратата на Пералнята Не може да се отвори

Facebook
Twitter
LinkedIn

Как да отключите врата на пералня

Случва се вратата на пералнята да не се отвори, дори и след края на работния цикъл. Това може да е изключително неприятно, особено ако имате оставени дрехи в барабана. За щастие има няколко решения на този проблем. Някои от тях са изключително находчиви и гарантират отварянето на вратата при всички случаи.
Първото нещо, което трябва да направите, е да изключите уреда от ел. захранването. Изчакайте 5-6 секунди и проверете дали вратата се отключва. Повечето люкове се отварят, ако машината е изключена от захранването и температурата във вътрешността спадне. След това почукайте леко по дръжката или натиснете старт бутона.
Ако вратата не се отваря, опитайте се да освободите затварящия механизъм при изключено захранване. Ударете леко дръжката с длан точно над мястото на ключалката. При някои врати това ще бъде напълно достатъчно, за да ги отключите
Изчакайте 5 минути и се опитайте да отворите вратата. Някои ключалки автоматично освобождават резето, след като машината е била изключена за известно време. Друго решение на проблема е да свалите предния долен панел на уреда. Така ще стигнете до заключващия механизъм, който е оцветен. Опитайте се да го деактивирате, като по този начин ще освободите вратата на пералнята.

Натиснете „пауза“ или „старт“, за да опитате да отворите вратата. Това може да звучи елементарно, но си има своето обяснение. Опитайте да натиснете „пауза“ и изчакайте 1-2 минути, за да се отключи вратата. Повечето люкове не се отварят, когато пералнята работи.
При някои машини бутонът „старт“ функционира като бутон за пауза, ако искате да спрете включения цикъл. Изключете пералнята от контакта. Ако натискането на бутона за пауза не отключи вратата, извадете щепсела за ел. захранването.
Изчакайте 5-10 минути и опитайте отново да дръпнете дръжката, за да проверите дали вратата се отваря.  Някои ключалки автоматично се връщат в отключено положение след 5-10 минути, за да се извади прането от барабана при прекъсване на ел. захранването. 
Другата възможност е да свалите предния долен панел на пералнята. Можете да използвате плоска отвертка. Преди да предприемете демонтиране на панела, поставете кърпи под уреда, ако проблемът се е случил по време на работния цикъл.
Когато пералнята спре, но в нея все още има вода, тогава е желателно да поставите съдове на пода под долната част на машината. По този начин ще предотвратите възможността от наводнение на жилищното помещение.
Повдигнете единия край на пералнята и издърпайте дренажния маркуч. Изпразнете водата в кофа. Вратата може да се отключи веднага щом източите течността от вътрешността на уреда. Някои люкове се заключват автоматично, ако в пералнята има много вода.
А вратите на уредите с горно зареждане се влияят от топлината във вътрешността. Те се заключват само когато уредът работи. Тази функция дава достъп до мокрите ви дрехи, в случай на прекъсване на захранването или друга повреда.
За да свалите долния панел е необходимо да прокарате отвертката от дясната или лява част на уреда, но в никакъв случай в центъра. Ако опитате да отворите предния капак в средата на пералнята е доста вероятно да го счупите, тъй като напрежението е най-силно именно там.
Намерете пластмасовото езиче, което се намира под премахнатия от вас панел. То е оцветено, за да се отличава. Езичето е свързано директно с ключалката. Предназначено е за ръчно отваряне на вратата в случай, че затварящият механизъм се повреди. Издърпайте езичето надолу, докато се опитате да отворите вратата.

Резервни части за битова техника

И сега следва най-нестандартната опция за отваряне на люка. За нея можете да използвате корда от риболовна въдица, чиято дължина е 25-50 см. Увийте я около вратата. Завържете края на ѝ възел, като се уверите, че тя напълно опасва рамката на люка.
Ако проблемът е в механизма на вратата, това е най-добрият начин да отворите пералнята. Понякога дефект в дръжката води до невъзможност да се отключи люкът, защото е прекъсната връзката ѝ със заключващата система. Издърпайте кордата от дръжката на вратата, като я хванете за възела. Извадете връвта внимателно от люка под ъгъл, успореден на предната част на машината.
Продължавайте да прилагате натиск, докато чуете щракване. Задръжте кордата с едната ръка, а с другата издърпайте дръжката, за да отворите вратата. С това движение отключвате ключалката на затварящия механизъм. 
Можете да използвате и добре познатия начин за отваряне с пластмасова карта. Сигурно сте виждали как се отключват врати с подобни пластики. В употреба може да влезе и вашата стара банкова карта. Плъзнете я в пространството, където се намира ключалката. Ако вратата ви все още не се отваря, свържете се с фирма за ремонт на перални. Възможно е да има по-сериозен дефект във вратата, която я държи заключена.

Как да отворите заключен люк на пералня:

Изключете от захранването и ударете леко дръжката

Натиснете старт/пауза бутона

Свалете долния панел и ръчно отключете вратата

Отстъпки 

Бърза доставка

Връщане на пратка

Гаранция

Опция за Плащания

Shopping Cart